Grabar-Kitarović položila cvijeće u Ahmićima i Križančevo Selo kod Viteza

A. B.
Grabar-Kitarović položila cvijeće u Ahmićima i Križančevo Selo kod Viteza
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je danas cvijeće na spomen obilježjima u selu Ahmići i Križančevo Selo kod Viteza, potvrđeno iz Ureda hrvatske predsjednice.

Posjeta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini.

"U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija", stoji na službenom profilu predsjednice Hrvatske na Twitteru.

Drugog dana službenog posjeta BiH, predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tvornicu furnira Palavra u Novoj Biloj, općina Travnik, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima kompanije.

Kako su novinarima potvrdili iz MUP-a SBK-a, Grabar-Kitarović se na putu prema Novoj Biloj zaustavila u Ahmićima i Križančevu Selu, što nije bilo planirano službenim protokolom posjete.

Nakon posjete tvornici, Grabar - Kitarović je u posjetu bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, dok će se u Vitezu sastati s hrvatskim načelnicima općina i predsjedateljima općinskih vijeća u središnjoj Bosni. Protokolom za današnji dan predviđena je i posjeta predsjednice Republike Hrvatske Žepču, gdje će obići Katolički školski centar "Don Bosco", a u Usori će se sastati s Hrvatima tog područja.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza. Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad. Ubijeno je 116 osoba.

kolinda_ahmici_twitter2.jpg - undefined

Foto: Twitter

Iste godine, 22. decembra, pripadnici Armije BiH su u Križančevu Selu ubili 34 vojnika HVO-a, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu. Pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.
kolinda_ahmici_twitter.jpg - undefined

Foto: Twitter

Inače, predsjednica Hrvatske danas završava službeni posjet Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko općina na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.Prvobitno planirani trodnevni posjet skraćen je za jedan dan pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi za to isključivo su organizacijske prirode. Iz krugova bliskih predsjednici saznaje se kako će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u martu kada njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju.

Zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije