Gozba: Državni političari DNEVNO potroše 1300 KM na janjetinu i teletinu

Radiosarajevo.ba
Gozba: Državni političari DNEVNO potroše 1300 KM na janjetinu i teletinu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Bh. političari i zvaničnici, ministri, zamjenici, poslanici i delegati, načelnici sektora i direktori raznih službi, i u narednih 12 mjeseci, kao i godinama unazad, uživaće u najkvalitetnijim jelima i ekskluzivnim menijima u institucijama BiH jer za njih nema krize.

Prema podacima iz sporazuma koji je prije nekoliko dana (15. februara) Služba za zajedničke poslove institucija BiH (SZZP) sklopila sa firmom iz Vogošće, za naše je zvaničnike i u narednih 12 mjeseci osigurana najkvalitetnija janjetina i teletina, koje će biti plaćena čak oko 300.000 KM, piše portal Inforadar.

Jednostavnom matematičkom računicom dolazimo do cifre od oko 25.000 KM koja će biti trošena na mjesečnom nivou samo za ovo meso, koje je inače postalo stvar prestiža unutar institicija BiH (legenda kaže da teško može da prođe bilo koji poslovni ručak bez menija sa jagnjetinom, pa otuda valjda i nešto zapušteniji stomaci kod većine naših zvaničnika).

Ako računicu još više uprostimo, iz ugovora proizilazi da će se naši političari i predstavnici vlasti gostiti ovim kvalitetnim mesom za oko 1.300 KM na dnevnoj osnovi, što je samo djelić onoga u čemu uživaju za male pare (cijene u restoranima institucija BiH su ispodprosječne, iako su plate naših političara iznadevropske).

Inače, ovakve nabavke su rađene i u prethodnim godinama i sve je postalo stvar rutine, iako životni standard građana BiH kontinuirano opada te je za mnoge jagnjetina i teletina misaona imenica.

Našim političarima, poslanicima, zvaničnicima, direktorima, načelnicima, ostalim funkcionerima i državnim službenicima, po simboličnim cijenama godišnje su na raspologanju ogromne količine ostalih vrsta mesa, ribe i proizvoda od ribe, piletine i pilećih proizvoda, voća i povrća, raznih konzervi i zamrznutih mesnih programa, ali i kolača, sladoleda, kafe itd.

Istovremeno, u institucijama BiH se godišnje ispijaju i velike količine nakvalitetnijih vina i viskija, kao i ostalih alkoholnih pića. Istražujući identičnu priču ranijih godina novinari su jednom kontaktirali i bivšeg direktora SZZP-a Sinišu Perkovića, koji nam je u šeretskom stilu odgovorio kako nema smisla nekom visokom gostu iznositi raški rizling ili domaću rakiju-brlju, već to moraju da budu visokokvalitetna pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije