Govedarica: Članovi "Srbske časti" su kriminalci, a ne humanitarci

Fena
Govedarica: Članovi "Srbske časti" su kriminalci, a ne humanitarci
Fena / Vukota Govedarica

Organizacija koja se naziva "Srbska čast" nema nikakve veze s humanitarizmom, kazao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu predsjednik Srpske demokratske strake (SDS) Vukota Govedarica tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke.

Novinarima je još potvrdio da su članovi stranačkog Predsjedništva podržali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u njegovim naporima da predstavi istinu kada je u pitanju ta organizacija.

Govedarica tvrdi da su članovi te grupe zapravo kriminalci koji se terete za različita krivična djela među kojima su trgovina drogama, prostitucija, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava.

Sve to ukazuje, kaže predsjednik SDS-a, da oni ne mogu imati ikakvu vezu s humanitarizmom, dodajući da su se vješto skrili iza tog plašta.

Također navodi da se samim tim postavlja i pitanje otkud da je vrh Republike Srpske toliko blizak s njima zbog čega je pozvao vladajuću strukturu da razmisli da li je takav režimski pristup ono što treba građanima Republike Srpske.

"Cilj te organizacije je da proizvode pritisak na političke neistomišljenike sadašnjeg režima i to na Mektića, mene i druge članove SDS-a i Saveza za promjene, a drugi cilj je izazivanje straha kod svakoga ko se ne slaže sa ovim režimom i smatra da RS-u trebaju korjenite promjene nakon izbora" pojasnio je Govedarica.

Istaknuo je da postoje saznanja da organizacija "Srbska čast" priprema spiskove nepodobnih Srba u političkom smislu, uglednih Srba koji smatraju da su RS-u potrebne promjene i aktivista SDS-a i ostalih opozicionih partija u RS-u.

Na sjednici stranačkog Predsjedništva razgovarano je, kaže, i o Izbornom zakonu te je ocijenjeno da bi Stranka demokratska akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebale učiniti još napora kako bi došli do rješenja tog pitanja koje se tiče, kako je naveo Govedarica, Federacije BiH.

"Teško će se doći do rješenja jer je ovo izborna godina i žao mi što to ranije nije riješeno, ali prijedlog SDA je za nas neprihvatljiv te je potrebno da se izmjene Izbornog zakona dodatno usaglase", mišljenja je predsjednik SDS-a.

Naglasio je i da ne bi bilo dobro da rješenja nameće visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u smislu implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", ali smatra da je trebalo mnogo ranije pronaći izlaz iz te situacije.

Na sjednici Predsjedništva SDS-a pozitivnim je ocijenjeno podnošenje apelacije Ustavnom sudu kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, te je Govedarica izrazio očekivanje da se neće dozvoliti narušavanje sistema koji ima pravila posebno u smislu pogrešnih koraka koji su doveli do usvajanja tog zakona.

Govedarica je najavio da će stranačko rukovodstvo zajedno sa koalicionim partnerima u februaru imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije