Goražde dobija modernu zaobilaznicu i bolju povezanost sa Sarajevom

A. D.
Goražde dobija modernu zaobilaznicu i bolju povezanost sa Sarajevom
Federalno ministarstvo za okoliš i turizam za 24. januar zakazalo je javnu raspravu u vezi s izgradnjom velikog projekta u BPK-a - obilaznice Goražde.

Kako je navedeno u Studiji o procjeni utjecaja na okoliš, objavljene na stranici resornog ministarstva,  izgradnja obilaznice će imati pozitivan utjecaj na kvalitet života lokalne zajednice, poboljšat će veze između općina na državnom i regionalnom nivou.

Izgradnjom ove dionice puta znatno će se rasteretiti saobraćaj kroz urbani dio Goražda čime bi se kvalitet života, rada i stanovanja u ovom gradu  znatno poboljšao, a saobraćaj na ovom dijelu puta M20 ubrzao.

Izgradnjom Obilaznice Goražda, kako se navodi, bit će postignuto:

• Veća povezanost prostora, putem razvoja i poboljšanja infrastrukturnih mreža, kao i povećanje dostupnosti društvenoj infrastrukturi, posebno za stanovnike seoskih naselja;

• Povećanje ekonomske konkurentnosti Bosansko - podrinjskog kantona kroz prestruktuiranje i unapređenje ekonomskih struktura (industrija), aktiviranje prirodnih resursa i razvoj turizma;

• Zaštita i unapređenje okoliša kroz rasterećenje saobraćaja kroz urbani, najnaseljeniji dio grada Goražda;
• Saobraćajna integracija sa okruženjem kao i saobraćajna integracija unutar kantona.gorazde_zaobilaznica_GE.jpg - undefined

Inače, Vlada Federacije BiH je podržala inicijativu za osiguranje kreditnih sredstava od MFI u iznosu do 150 miliona eura za projekt pod nazivom Modernizacija magistralnih puteva u Federaciji Bosne i Hercegovina.

Pored sredstava od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), očekuje se da će preduzeće dobiti sredstva od Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 50 miliona eura kao i sredstva od Svjetske banke (WB) u iznosu od 50 miliona eura. Na spisku dionica koje su obuhvaćene projektom “Modernizacija magistralnih puteva u Federaciji Bosne i Hercegovina” je i Obilaznica Goražda

Ukupna dužina trase Obilaznice Goražda je 3,1 km. Očekuje se da će tokom izvođenja radova biti angažirane i domaće kompanije, te će se na taj način podstaći zapošljavanje ugostiteljskog i trgovinskog osoblja u obližnjim uslužnim i trgovinskim poslovnim objektima.

Izgradnja ove obilaznice je jako bitna jer kroz područje Kantona i susjednih općina prolaze najznačajniji regionalni transportni koridori koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Grčkom i Turskom.

U dokumentu koji će biti predmet javne rasprave istaknuto je da na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona putna infrastruktura još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou pa se radi na poboljšanju postojećih asfaltnih cesta kao i asfaltiranja cesta prema seoskim naseljima.

Kod saobraćajne infrastrukture postoje dva osnovna nivoa: putevi koji povezuju Bosansko-podrinjski kanton sa širim područjima (magistralni i regionalni) i putevi koji povezuju općine sa sjedištem Bosansko-podrinjskog kantona – Gradom Goražde.

Magistralni putni pravci su:

- M5 (Sarajevo-Višegrad), M18 (Sarajevo-Brod na Drini) i
- i M20 (Ustiprača-Foča), koji obezbjeđuju otvorenost ovog područja.

Također, bit će razvijen efikasniji i sigurniji sistem putnog saobraćaja koji će dovesti do skraćenje vremena putovanja, manjeg broja nesreća na putu, manjih troškova korištenja i održavanja motornih vozila, manjih troškova prevoza roba, sanacije oštećenja na postojećim putevima uslijed poplava, poboljšanja transportnog sistema, benefita za putnike u vozilima i korisnike javnog prevoza zbog poboljšanih saobraćajnih veza i kapaciteta puteva, benefita za industrijski sektor i razvoj industrijske djelatnosti zbog poboljšanih veza sa međunarodnom mrežom autoputeva i ušteda troškova i pouzdanost uslijed smanjenja zagušenja na putevima, šanse za direktno zapošljavanje i pružanje usluga...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije