Golub priznao krivicu: Šest mjeseci zatvora za napad na pokrivene žene

Radiosarajevo.ba
Golub priznao krivicu: Šest mjeseci zatvora za napad na pokrivene žene

Miljenko Golub (37), koji je 5. avgusta 2017. godine oko 22.30 sati napao pokrivenu Jasminu Kurtu iz Fojnice i njenu maloljetnu kćerku iz Ostružnice kod Fojnice, na Općinskom  sudu u Kiseljak nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glavni imam u Kiseljaku Kenan ef. Bajrić.

Piše: Faruk Vele

Prema neslužbenim informacijama, Golub je priznao krivicu za ovo nedjelo.

Kantonalno tužilaštvo Travnik podiglo je u septembru optužnicu protiv Goluba zbog počinjenog krivičnog djela nasilničkog ponašanja iz člana 362 stav 2 u vezi sa stavom 1, a sve u vezi sa članom 2 tačka 11. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

jasmina_kurt.jpg - undefined

Tužilaštvo je smatralo da je riječ o krivičnom djelu iz mržnje, a prema KZFBiH "krivično djelo iz mržnje je svako krivično djelo učinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjerskog uvjerenja, nacionalnog ili etničkog porijekla, jezika, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta druge osobe".

Takvo postupanje treba biti uzeto kao otežavajuća okolnost.

kenan_ef_bajric.jpg - undefined

„Ovakvi i slični slučajevi trebaju biti najoštrije kažnjeni, bez obzira o kome se radi. Samo to može biti neka garancija da ovakvih slučajeva bude sve manje. I kod ovog i kod posljednjeg napada na Čaršijsku džamiju treba pohvaliti PS Kiseljak na brzoj i profesionalnoj reakciji“, kazao je za Radiosarajevo.ba ef. Bajrić.

Podsjetimo, Jasmina Kurta je prijavila da je nju i njenu 17-godišnju kćerku napao nepoznati muškarac, udarajući je rukama. Uspjela je zaštititi kćerku, ali je zato zadobila povrede zbog kojih je upućena u Kantonalnu bolnicu Nova Bila. Kasnije se ispostavilo da je napadač bio Miljenko Golub, koji je ubrzo uhapšen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije