Godišnjica smrti Alije Izetbegovića: "Brigu o BiH ostavio je u amanet Erdoganu"

Radiosarajevo.ba
Godišnjica smrti Alije Izetbegovića: "Brigu o BiH ostavio je u amanet Erdoganu"
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, obilježena je 14. godišnjica od smrti jednog od najvećih političara u historiji BiH.

Nakon intoniranja državne himne mnogobrojne delegacije, koje su danas stigle u Sarajevo kako bi obilježile ovu godišnjicu, položile su cvijeće na mezar Alije Izetbegovića. Nakon toga prisutnim se obratio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i sin prvog predsjednika RBiH.

"Iako je Alija preselio prije 14 godina, on živi kao veliki mislilac i lider, a to se vidi i po reakcijama i akcijama onih koji ga vole, te posebno onih koji ga ne vole. U ovom trenutku snimanje niza filmova i serija o njegovom životu, ta ko da je on irazito aktuelan", kazao je Izetbegović.

Dodao je i to kako je Alija Izetbegović činio sve kako bi se spasio mir i spriječio rat, te da je tokom rata nastojao "očuvati supstancu BiH". Također poručio je da je rahmetli Izetbegović jedan od posljednjih razgovora vodio s trenutnim turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdogan.

"Erdoganu je ostavio u amanet brigu za BiH. Ja mislim da on itekako dobro nosi taj amanet i pomaže BiH", zaključio je Bakir Izetbegović.

Svim prisutnim obratio se i gradonačelnik Burse Recep Altepe, koji je istaknuo da je važno očuvanje sjećanja na Aliju Izetbegović i učenja iz njegovog života.

Povodom ove godišnjice bit će održan cjelodnevni program, a posebno se u njemu izdvaja prijem i konferencija za novinare Ambasade Turske u BiH povodom premijernog prikazivanja televizijskog dokumentarnog filma Alija, posljednji bedem islama u Bosanskom kulturnom centru, dok će večeras u istom prostoru biti održana i Akademija Alija Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije