Godina od ubistva biznismena kojeg je voljela BiH

Radiosarajevo.ba
Godina od ubistva biznismena kojeg je voljela BiH
Foto: Sector / Slaviša Krunić

Na današnji dan prošle godine ubijen je biznismen iz Banja Luke, Slaviša Krunić, kojeg je zbog dobročinstva voljela cijela BiH

Iako su godinu od ubistva Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića na optuženičkoj klupi Benedi Đukanović (42), Emilio Baldo (53) i Rodoljub Gajić (35), ipak nalogodavac i motiv ni do danas nisu poznati.

Ko je bio Slaviša Krunić: Milorad Dodik ga nije volio zbog probosanskih stavova

Na području Općine Laktaši sinoć je oko ponoći u sačekuši likvidiran banjalučki biznismen Slaviša Krunić, njegov tjelohranitelj i jedan od napadača na vlasnika zaštitarske agencije Sector i Žitoprodukta koji ima lanac pekara Žitopeka. Poznat je kao čovjek koji ne pravi podjele i razlike među ljudima.

Krunić i Pavlović brutalno su ubijeni u sačekuši u blizini Krunićevog imanja u Glamočanima, kod Laktaša. Nakon višemjesečne istrage je podizanje optužnice te početak suđenja Đukanoviću i Baldu, optuženima za organizovanje Krunićevog ubistva, sa Željkom Kovačevićem, koji je ubijen tokom napada, te Gajiću, Krunićevom radniku, optuženom da je odavao informacije o njegovom kretanju.

Kobne noći, kada su ubijeni Krunić i Pavlović, ranjen je i Goran Ilić, vozač automobla u kojem su se vozili, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača - Željko Kovačević.

Radiosarajevo.ba u Trnu, mjestu gdje je likvidiran biznismen Slaviša Krunić

Teško mogu riječima opisati veličinu mog komšije Slaviše Krunića. S njegovim odlaskom, u Trnu će se sve promijeniti. Više ništa neće biti isto. Tim riječima nam govori jedan od prvih komšija tragično nastradalog banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, dok se s njim krećemo prema mjestu gdje je svirepo likvidiran u noći sa ponedjeljka na utorak.

Na Krunićev džip je ispaljeno najmanje 36 hitaca. Krunić i Pavlović su na licu mjesta nastradali, dok je Ilić, kako je i sam ispričao pred banjalučkim Okružnim sudom, ranjen ispao iz auta te zapucao na dvije siluete u mraku.

Nakon zločina koji je šokirao BiH, Baldo je uhapšen iste večeri, Đukanović se predao nakon 52 dana skrivanja, a istraga je dovela i do hapšenja Gajića, Krunićevog čovjeka od povjerenja, pa je njegovo hapšenje izazvalo brojne reakcije javnosti.

Prema optužnici koja je podignuta krajem prošle godine, Đukanović i Baldo su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre u noći zločina.

Posljednji pozdrav biznismenu koji je volio BiH: Hiljade ljudi se oprostilo od Krunića

Na hiljade građana Banje Luke i ostalih gradova Bosne i Hercegovine danas se oprostio od omiljenog biznismena Slaviše Krunića, koji je ubijen u ponedjeljak uvečer u Trnu. Nepregledna tužna kolona, u kojoj su bili i Slavišina majka Koviljka, otac Drago, kćerke te ostala rodbina i brojni prijatelji, okupili su se prvo ispred porodične kuće odakle su krenuli do crkve u Jablanu, te kasnije na groblje u Glamočanima.

U optužnici se navodi da je te večeri Baldo bio osmatrač i dojavljivač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu.

Gajića, koji je bio zaposlen u Krunićevom "Sector Securityju" i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva.

On je, prema optužnici, Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama svog gazde Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug. 

Od početka suđenja u februaru, održana su dva ročišta u ovom predmetu, ali je zbog novonastale situacije sa koronavirusom suđenje zasad otkazano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije