Završne riječi u slučaju Sefić odgođene za 30. august, izneseni dodatni dokazi

A. B.
Završne riječi u slučaju Sefić odgođene za 30. august, izneseni dodatni dokazi
Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Advija Hajdo Balta tražila je da se završne riječi u slučaju Sanjin Sefić, čime je ovaj sudski postupak trebao biti završen danas, pomjere za naredni period.

Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je ovaj prijedlog te je završne riječi zakazao za 30. august kada bi na ovaj slučaj trebala biti stavljena tačka. Danas su tako tužitelji i odbrana optuženih u glavnom pretresu ovoga slučaja oznosili dodatne materijalne dokaze.

Tužilaštva Kantona Sarajevo za svjedoka je danas pozvala vještaka Abdulaha Kučukalića koji je zajedno sa svojim timom provjeravao psihičko stanje oštećenih, odnosno najbliže porodice stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč. Vještak Kučukalić je dao iskaz kako su svi oštećeni u ovoj slučaju imali određenu dozu straha ili anksioznosti koja je trajala manje ili više, zavisno od starosti, ranijeg psihičkog stanja te osobe ili drugih faktora.

Prema njegovim riječima, gubitak člana porodice može ostaviti trajne posljedice na osobu, ali i ne mora. Također je dodao kako će porodice stradalih studentica do kraja života u pojedinim trenucima osjećati sjetu, tugu i bol za gubitkom najmilijih.

Nakon njegovog svjedočenja, advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik kazao je kako odbrana posjeduje dokaz da je oštećenoj strani, odnosno porodicama Agić i Malkoč Triglav osiguranje isplatilo materijalnu i nematerijalnu štetu nakon saobraćajne nesreće u oktobru 2016. godine.

Potom je Tužilaštvo KS-a uložilo dva dodatna dokaza Sudu KS-a, a koji podrazumijeva depešu Interpola Sarajevo u kojoj stoji da je Sanjin Sefić lišen slobode u Novom Sadu, a ne da se predao kako je to ranije odbrana kazala, te drugi dokaz u kojem stoji da je vještak koji je bio angažiran na slučaju počinilac saobraćajne nesreće te da i to treba uzeti kao dokaz.

IMG_20180822_092132.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Sudsko vijeće sa sudijom Igorom Todorovićem na čelu je nakon kraće pauze odbilo dodatne dokaze Tužilaštva Kantona Sarajevo, a sve nakon prigovora odbrane kako su ovi dokazi ranije trebali biti izneseni. Kantonalno tužilaštvo je također uložilo dokaz, odnosno medicinski nalaz o tome kako studentice Selma i Edita na dan kobne saobraćajne nesreće nisu imali alkohola u krvi.

Također je odbrana Sanjica Sefića željela uložiti dodatne dokaze, a koji su podrazumijevali fotografije s raskrsnice na dan saobraćajne nesreće. Sefićev advokat Čelik je kazao kako je te fotografije napravio otac Sanjina Sefića, a što Tužilaštvo KS-a nije moglo prihvatiti kao dokaze. Na kraju je Sudu KS-a Sefićeva odbrana kao dokaz uložila njegove prekrašajne naloge iz Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a, odnosno listu prekršajnih djela od ranije.

Nakon završenog glavnog pretresa otac stradale Selme Amir Agić novinarima je kazao kako danas nije ispalo kako treba te kako se upravo toga i plašio.

IMG_20180822_105623.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Ovdje nema ni države, ni zakona ni pravde. Tužilaštvo KS-a se za danas nije spremilo adekvatno i ne trebaju voditi postupak ako ne znaju. Tužilaštvo je krivo za sve naše tegobe koje proživljavamo. Trebali su se spremiti za obje verziije - i za iznošenje dokaza i za završne riječi. Sudija je prošli put decidno rekao da će danas sve biti završeno, a evo vidimo da nije. Imamo još dva ročišta i svega nam je preko glave. Jedina opcija je da Sefić dobije maksimalnu kaznu i to bi nas malo smirilo. Njegovog advokata treba biti sramota što potencira da smo mi naplatili materijalnu štetu. Mi nismo naplaćivali materijalnu štetu već policu osiguranja od vozila. Ta sredstva smo trošili na dolaske u Sarajevu iz Bosanske Krupe i Bugojna i na spomenik koji će biti postavljen ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu", kazao je Amir Agić.

Dodao je kako zna da je Kerim Čelik advokat, ali kako ne treba ponižavati porodice Malkoč i Agić.  Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković kazala je kako su se za današnje završne riječi pripremili svi i odbrana i oštećene porodice te kako to samo nije uradilo Tužilaštvo KS-a.

"Ni nama nije jasno zašto se to dogodilo. Mi smo se bili spremili za danas, ali ćemo ponovo morati doći 30.og na završne riječi Kantonalnog tužilaštva. Sve je već pomalo postalo mučno, posebno za porodice koje su uvijek bile na svakom ročištu", kazala je Duraković.

IMG_20180822_105741.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Podsjećamo da su danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu trebale biti izrečene završne riječi odbrane i Tužilaštva Kantona Sarajevo u slučaju Sanjin Sefić čime je trebao biti okončan sudski postupak u ovom slučaju.

Sanjin Sefić je optužen da je 10. oktobra 2016. automobilom udario i usmrtio dvije studentice Selmu Agić i Editu Malkoč. Osim Sefića, sudi se i Sari Sefić, Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću. Suđenje Sefiću i drugima počelo je u martu 2017. godine, a u nekoliko navrata ročišta nisu održana zbog nedolaska advokata ili zdravstvenih poteškoća optuženih. 

U julu 2017. godine suđenje počinje iznova jer je prošlo više od 30 dana od posljednjeg glavnog pretresa. Porodice su iskazivale revolt zbog odgađanja ročišta navodeći da se postupak namjerno odugovlači. Posljednje ročište koje je trebalo biti održano 13. jula ove godine odgođeno je zbog nedolaska jednog od optuženih.

Ovome dodajmo i to da je ovaj slučaj izazvao veliko uznemirenje javnosti s obzirom na to da je istu noć Sefić nakon bijega s mjesta nesreće napustio i BiH u čemu su mu pomogli sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić. Sefić je uhapšen u Novom Sadu 11. oktobra 2016. godine gdje je bio u ekstradicijskom pritvoru do 9. januara 2017. godine kada je predat bh. pravosuđu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije