Glasanjem završena sjednica Narodne skupštine RS bez opozicije

Anadolija
Glasanjem završena sjednica Narodne skupštine RS bez opozicije
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana u maloj sali u zgradi ove institucije bez prisustva poslanika opozicije večeras je okončana glasanjem o svim tačakama dnevnog reda.

Prethodno se poslanici opozicije nisu složili sa skidanjem sa dnevnog reda izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016. te Godišnjeg revizorskog izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2017. godinu. Tražili su da se ovi izvještaji vrate na dnevni red, jer smatraju da je njihovim skidanjem prekršen Poslovnik o radu Narodne skupštine.

Nakon što se na sjednici Kolegijuma o svojim zahtjevima nisu dogovorili sa predstavnicima vladajućih stranaka fizički su blokirali održavanje sjednice, stojeći oko stola predviđenog za predsjednika i potpredsjednike Narodne skupštine.

Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS zbog toga je izrekao mjeru njihovog udaljavanja sa sjednice, a opozicija tvrdi da je i to učinjeno suprotno Poslovniku.

Vladajuća koalicija odlučila je da se sjednica održi u maloj sali, obzirom da je opozicija nastavila blokirati salu u kojoj se inače održavaju sjednice.

Početku sjednice u maloj sali oko 14 časova prisustvovala su 52 od 83 poslanika obzirom da poslanicima opozicije policija i obezbjeđenje nisu dozvolili ulazak u malu salu. Zbog toga je opozicija najavila da će pokrenuti pitanje smjene Čubrilovića kao i Marka Aćića, generalnog sekretara Narodne skupštine RS.

Na dnevnom redu 21. sjednice, između ostalog, razmatrani su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, po hitnom postupku, koji su i usvojeni.

Prijedlog zakona o rudarstvu nije usvojen, za razliku od Prijedloga zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu. Prilikom glasanja, sjednici je prisustvovalo 50 poslanika, a većinom glasova usvojeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, kao i hemikalijama.

Pod tačkom izbor i imenovanja razmatrana je i ostavka Duška Šnjegote na funkciju glavnog revizora RS, kao i Darka Pejića na funkciju zamjenika glavnog revizora RS, a njihove ostavke prihvaćene su glasovima 46 od 50 prisutnih poslanika dok se četiri poslanika nisu izjasnila.

Predstavnici opozicije po okončanju sjednice održali su konferenciju za novinare na kojoj su istakli da je današnje zasjedanje nelegitimno i ponovili da će tražiti smjenu Nedjeljka Čubrilovića. Izrazili su nezadovoljstvo zbog velikog prisustva policije u zgradi Narodne skupštine, te najavili da će prisustvati sljedećim sjednicama.

"Na ovome neće stati", poručio je Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije