Glasačima u Ambasadi BiH u Oslu bit će uručene simbolične zahvalnice

Fena
Glasačima u Ambasadi BiH u Oslu bit će uručene simbolične zahvalnice
Foto: Fena / Simbolične zahvalnice za glasače u Ambasadi BiH u Oslu

Približno polovina od oko 15.000 pripadnika bosanskohercegovačke dijaspore u Norveškoj ima pravo glasa u Bosni i Hercegovini, a prvi put ovo će pravo moći iskoristiti u zgradi ambasade u Oslu koju je BiH dobila u procesu sukcesije imovine bivše Jugoslavije 2012. godine.

Norveška / Ambasador Makarević video-porukom animira dijasporu za izlazak na izbore

U odnosu na proteklih nekoliko izbornih ciklusa, ovaj put znatno je povećan broj registriranih bh. glasača u Norveškoj. Bh. ambasador u toj zemlji Nedim Makarević ističe da će ovi izbori u ambasadi biti propraćeni malim iznenađenjem za glasače. Naime, pripremljene su simbolične zahvalnice za one koji to žele.

"Naše iseljeništvo dugo živi van BiH. Domovina, na žalost, nije do sada našla adekvatne mehanizme kako da uveže dijasporu, da im pruži neke konstantne programe. Sve se manje-više svodi na energiju i volju pojedinaca. S druge strane, postoji ogroman potencijal upravo u tom mladom naraštaju u dijaspori, gdje imamo veliki broj uspješnih pojedinaca u raznim oblastima.

Moramo se potruditi da na sve moguće načine, pa makar i malim znakom pažnje, odamo priznanje našim iseljenicima na njihovom trudu i ljubavi prema BiH. Ovaj put to je zahvalnica u kojoj stoji da su dali doprinos demokratskim procesima u BiH", pojasnio je svoju inicijativu ambasador Makarević, izrazivši nadu da će se trend povećanja broja birača u dijaspori nastaviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije