Genjac: Sebiju Izetbegović i Denisa Zvizdića mogu vratiti u utrku za Predsjedništvo

E. H.
Genjac: Sebiju Izetbegović i Denisa Zvizdića mogu vratiti u utrku za Predsjedništvo
Foto: Radiosarajevo.ba / Halid Genjac
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac istaknuo je danas da postoje teorijske šanse da se Sebija Izetbegović i Denis Zvizdić vrate u utrku za kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kazao je kako će cjelovita odluka biti donesena na sutrašnjoj Konvenciji SDA koja će biti održana u Sarajevu, te da članovi Konvencije imaju brojne mogućnosti izbora.

"Ja ne očekujem dalje odustajanje kandidata, ovo je jedan proces koji u sebi sadrži značajan element demokratije i neobičan je za dosadašnju praksu. Konvencija će odlučiti o tome da li će neke kandidate vratiti na listu za glasanje, iako su dva od četiri predložena kandidata odustala. Postoji mogućnost da Denis Zvizdić bude ponovo predložen na Konvenciji i da se vrati u utrku, a do gospodina Zvizdića je da li će prihvatiti sve što je odlučeno i da li će učestvovati u igri koja podrazumijeva tajno glasanje. Teoretski se može desiti da većina članova Konvencije zatraži da se kandidati Sebija Izetbegović i Denis Zvizdić vrate u tu utrku i u tom slučaju bi mogao biti i veći broj kandidata na listiću", kazao je Genjac.

Dodao je i kako SDA vjeruje u izbornu pobjedu te da bi pobjeda značila nastavak reformskih procesa koje su, kako kaže, započeli u ovom mandatu.

"Prijavili smo SDA za sve nivoe koji se biraju na direktnim izborima i očekujemo da će SDA ostati najznačanija politička stranka i po broju osvojenih mandata i po broju dobijenih glasova. Također, očekujemo da će SDA i dalje biti najvažniji politički subjekt u BiH i to uvjerenje temeljimo na rezultatima koje smo postigli. U vrijeme kada je ovaj mandat započeo zatekli smo BiH zaustavljenu u euroatlantskim integracijama, sa nizom problema, te su ekonomski pokazatelji tokom ovog mandata u porastu i pozitivni, da su stabilizirani svi oni društveni segmetni, penzioni fond i naravno da su ostvarene pretpostavke da se u narednom mandatu pokrenu krupni i izuzetno značajni infrastrukturnih projekata", zaključio je Genjac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije