Generalpukovnik Mašović na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu

Radiosarajevo.ba
Generalpukovnik Mašović na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu
Foto: OSBiH / Sastanak Vojnog komiteta u Briselu

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika štabova. Sastanak Vojnog komiteta je održan 14. januara 2020. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir dr. Jasmin Čajić, šef Ureda načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i štabni oficir u Vojnom dijelu misije BiH pri NATO major Zvonimir Duvnjak.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu te provođenju zadataka u novim okolnostima koje karakterišu post-izborni proces, vođenje mirovnih pregovora i narastajuće tenzije u regiji. Tom prilikom načelnici štabova su razmijenili mišljenja i stavove sa prijedlozima budućih aktivnosti. Na kraju, izrazili su podršku komandantu misije „Odlučna podrška“ i potvrdili svoju opredjeljenost za nastavak provođenja misije do ispunjenja uslova za potpunu tranziciju odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage.

Na marginama sastanka, general Mašović je imao kratke susrete sa načelnicima štabova oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Gruzije.

Kao uvod u današnji sastanak, 13. januara u organizaciji predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a generala Stuarta Peacha upriličen je i službeni prijem za načelnike štabova i vojne predstavnike zemalja članica i operativnih partnera. Tokom službenog prijema general Mašović se susreo i razgovarao sa domaćinom prijema, generalom Peachom, a između ostalih i sa generalpukovnikom Todom Woltersom – SACEUR, te načelnicima Savezne Republike Njemačke i Grčke.

Pored učešća na navedenom sastanku, general Mašović je posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u gdje se sastao sa novoimenovanim šefom Misije BiH pri NATO-a u Briselu, Nj.E. ambasadorom Mitrom Kujundžićem. Tokom sastanaka u Vojnim dijelu misije BiH pri NATO-u, general Mašović je informativnim brifingom brigadira Čajića upoznat o trenutnim i budućim aktivnostima Vojne misije BiH pri NATO-u, s posebnim osvrtom na eventualnu buduću saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom - EDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije