Generalni štrajk ljekara se nastavlja: Traže ispunjenje svih zahtjeva

Radiosarajevo.ba
Generalni štrajk ljekara se nastavlja: Traže ispunjenje svih zahtjeva
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK-a oglasio se saopćenjem za javnost povodom trajućeg štrajka u ovom kantonu.

Nakon prve sedmice od početka, ističu, štrajk je ocijenjen kao dobro organizovan u svim ustanovama, uključujući i štrajk podrške u UKC-u Tuzla, gdje njihove kolege svakodnevno prave okupljanje od pola sata 11:00-11:30 za vrijeme svoje pauze.

"Prvo i najbitnije jeste to da smo naišli na veliko razumijevanje i podršku kod naših pacijenata te da nismo imali nijednu „kritičnu“ situaciju u prvih 7 dana štrajka.Situacija na Federalnom nivou i u drugim kantonima se razvija veoma pozitivno. U narednoj sedmici se očekuje pozitivan rasplet situacije u najmanje 2 kantona", naveli su.

Naglasili su da se generalni štrajk se nastavlja, da će se štrajk provoditi u svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona do ispunjenja  zahtjeva koje je postavio Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH u najavi štrajka.

" Intenzitet i pooštravanje sindikalnih aktivnosti ovisit će prvenstveno od odnosa Vlade TK prema našim zahtjevima. Pregovori sa svim kantonalnim Vladama u FBiH se intenziviraju i želimo da što prije riješimo ovo pitanje i vratimo se u redovan radni režim", kažu iz Sindikata.

Minstar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je u srijedu 08.11.2017 i petak 10.11.2017. sastanak sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK. Iako još uvijek nema govora o prekidu štrajka doktora na području kantona u Strukovnom sindikatu doktora smatraju da je uspostavljanjem dijaloga pokrenut proces pregovaranja i da je to veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje. To je prvi put nakon 7 godina od osnivanja SSDMiS TK da smo priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu.

U Sarajevskom kantonu doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se mogao potisati kolektivni ugovor na nivu Federacije BiH.

"Na federalnom nivou pregovarali smo s pojedinim resornim ministarstvima i predstavnicima federalnog ministarstva od februara. Potom smo zaključili da sve spustimo na nivo kantona. Nakon što najmanje dva kantona potpišu kolektivne ugovore stekao bi se uslov za potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou FBiH. Na nivou FBiH bi bili zadovoljni s onim što su potpisale kolege u Kantonu Sarajevo" kaže Admir Suljić iz Sindikata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije