General Mašović: Oružane snage jedina su legalna sila zadužena za odbranu BiH

Radiosarajevo.ba
General Mašović: Oružane snage jedina su legalna sila zadužena za odbranu BiH
FOTO: AA / Senad Mašović, general OSBiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zasigurno je najbolja prilika da se razgovara sa predstavnicima Oružanih snaga jedine nam domovine.  

Razgovarao: Faruk Vele

Ne samo zato što su bosanskohercegovački vojnici dio sistema koji je jedan od stubova naše države i što njezino ime pronose diljem svijeta u pozitivnom svjetlu, već i zbog činjenice da su jedan od svijetlih tačaka ukupnog procesa reformi koje su nam tako neophodne, zapravo ključne za naš budući razvoj i samo održivost.

Tim povodom za Radiosarajevo.ba govori general-pukovnik Senad Mašović,  načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, kojeg se može smatrati motorom reformskih procesa danas jednako važnih kao što je '90-tih bilo organiziranje referenduma i odbrana naše zemlje.

Radiosarajevo.ba: Uvaženi generale Mašović, Vi ste u komentarima u povodu nedavne godišnjice OSBiH vrlo jasno kazali da očekujete razvojni budžet i stvaranje uvjeta za reforme u OSBiH, koliko Vam se izašlo u susret u vezi s tim zahtjevima?    

Mašović: Uspješno planiranje svih aktivnosti u Oružanim snagama BiH, ali i djelotvornost u izvršavanju predviđenih misija i zadataka, direktno zavisi od snažne i sveobuhvatne podrške nadležnih institucija BiH. Ovakva adekvatna podrška bi osigurala sredstva za postizanje potrebnih operativnih sposobnosti za ostvarivanje Zakonom postavljenih državnih ciljeva u oblasti odbrane, realizaciju planskih aktivnosti u oblasti odbrane i svih drugih sadržaja koji su sastavni dio zadataka koji proizilaze iz misije Oružanih snaga BiH. Dosadašnje kretanje i nivo realizacije odobrenog budžeta nisu pratili dinamiku i nivo potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BiH, i ispod je nivoa finansiranja oružanih snaga zemalja u okruženju.

Prvenstveno želim podsjetiti da je u periodu 2006-2018. godina, nivo izdvajanja za budžet Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH bio neujednačen, a prosječna stopa se kretala oko 1.15 % GDP-ašto je znatno ispod preporuka o potrebnim izdvajanjima za razvijanje kapaciteta, u skladu sa propisanim misijama i zadacima OS BiH. Nizak nivo finansiranja je uzrokovao nepovoljnu strukturu budžeta, u odnosu na opremanje Oružanih snaga i razvojne projekte.  Iako budžet za 2019. godinu još nije usvojen, očekujemo od nadležnih institucija maksimalnu podršku pri realizaciji Plana nabavki i opremanja OS BiH koji su koncipirani na razvojnim principima, ne samo kroz budžetska sredstva, već i drugim Zakonom dozvoljenim garancijama.  

Želim još jednom naglasiti da povećanjem izdvajanja BND od trenutnih 0,9 do projektovanih 2 % stvorile bi se pozitivne pretpostavke za sveukupan progres, povećala njihova efikasnost, osposobljenost, profesionalnost, interoperabilnost i kompatibilnost sa snagama zemalja članica NATO i EU.  Takođe, povećanjem budžeta stvorile bi se pretpostavke za progres i na poljima kao što su ulaganja u ljudske resurse, obrazovanje, povećanje radnih i životnih uslova i standarda, a što svakako predstavlja vrlo važan segment razvoja oružanih snaga, kao i poljima poboljšanja materijalne baze kroz modernizaciju MTS i opremanje OS BiH. 

Radiosarajevo.ba: Generale Mašović, da li će proces NATO integracija naše zemlje biti nastavljen i koliko uspješnost na tom putu znači za našu zemlju?  

Mašović: Oružane snage BiH će nastaviti davati puni doprinos pridruživanju Bosne i Hercegovine NATO integracijama, u dijelu za koji su odgovorne Oružane snage BiH. Želim naglasiti da se u proteklom periodu ogroman dio posla, u segmentu približavanja i pridruživanja NATO-u, temeljio na aktivnostima koje su predvodili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, a u narednom periodu država BiH i njeni organi su ti koji trebaju da poduzimaju radnje i mjere za definisanje i izradu prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Moram napomenuti da se ne očekuje da samo fokus bude na segmentu odbrane i OSBiH, već obuhvata daleko šira područja, koja podrazumijeva i oblasti ekonomije, definisanja resursa sigurnosti, odbrane i, naravno, pravne legislative.

 Oružane snage BiH bogatije za 301. vojnika - undefined

Foto: MO BiH:  Oružane snage BiH bogatije za 301. vojnika

To su pitanja za koja država BiH vrlo jasno treba da definiše radnje, mjere i aktivnosti svih organa, kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti za ispunjavanje uslova kroz ono što je već definisano prvim našim nacrtom Godišnjeg nacionalnog programa.  Dakle, prvi Godišnji nacionalni program tretira daleko širu problematiku, a jedno poglavlje jeste odbrana. To znači da po otpočinjanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa, očekujemo implementaciju odluke Predsjedništva BiH o Pregledu odbrane i otpočinjanje Plana modernizacije OSBiH

U praktičnom smislu to znači da u narednih godinu, dvije trebamo u potpunosti uspostaviti novu strukturu Oružanih snaga BiH, ali i doći do situacije da dobijemo ono što je primarno za OSBiH i što vrlo jasno propisuje odluka Predsjedništva BiH, a to je povećanje budžetskih izdvajanja za odbranu.

Radiosarajevo.ba: Imajući u vidu činjenicu da je pokazana fleksibilnost u razumijevanju problema s kojima se suočava BiH (uslov iz Talina), vjerujete li da bi u skorijoj budućnosti, a nakon usvajanja MAP-a, moglo da dođe i do većeg zamaha u integrativnim procesima?  

Mašović: Bosna i Hercegovina nema alternative. Evroatlantske integracije su jedini put kojim možemo ići.  Članstvo u NATO doprinosi dugoročnom miru i stabilnosti, što doprinosi ekonomskom prosperitetu, povećanju stranih investicija, kao i ukupnoj boljoj perspektivi države i njenih građana. Budući da je sigurnost svake zemlje primarna stvar, slijedi činjenica da ako kreirate adekvatan sigurnosni ambijent, ako unaprijeđujete sigurnosnu situaciju, pojačavate kapacitete svojih institucija koje mogu da obezbijede adekvatan sigurnosni okvir, zauzvrat dobijate povećanje ekonomskih investicija za državu BiH i enormne benefite koji podrazumijevaju poboljšanje uslova za život i rad građana.

Prema tome, reforma i nastavak reformi kako odbrambenog, tako i drugih sektora, primarni je interes države. Na taj način će država BiH doći u situaciju da značajno poboljša status svojih građana i kreira situaciju da bude veoma poželjna za ekonomske investicije, što je primarni cilj svih segmenta u našem društvu. Stoga očekujem i nadam se da će razvoj Bosne i Hercegovine, a i Oružanih snaga BiH, ići u tom pravcu.

Radiosarajevo.ba:  Komanda Američke vojske u Afganistanu odlikovala je nekoliko pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za izuzetne zasluge na osiguranju kompleksa NATO-a u Afganistanu. Lijepe slike otišle su u svjetsku javnost. Koliko Vam ovakve pohvale gode i koliko je ono što čine pripadnici OSBIH na terenima diljem svijeta važno i za sigurnost naše zemlje?  

Mašović: Ponosan sam na rezultate koje postižu naši pripadnici, i zahvaljujući onome što su dosada radili i još uvijek rade, Oružane snage BiH su prepoznate kao odgovoran i pouzdan partner u međunarodnim mirovnim misijama. Kao potvrda toga je i činjenica da OS BiH učestvuju u UN, EU i NATO vođenim operacijama podrške miru i da kroz svoje angažovanje u tim operacijama doprinose boljem sigurnosnom okruženju, kao i uspostavljanju mira u različitim dijelovima svijeta. Pripadnici OS BiH koji učestvuju u navedenim misijama su prema ocjenama mnogih zvaničnika istinski ambasadori svoje zemlje jer oni na terenu, u teškim, i ponekad nehumanim, uslovima postižu rezultate koje su prepoznati ne samo od međunarodnih faktora već i od lokalnog stanovništva kojem oni pomažu.

senad_masovic_OSBiH_RSA (4).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: senad_masovic_OSBiH_RSA (4).jpg

Činjenica je da postoje brojni pokazatelji koji ukazuju na izuzetna ostvarenja pripadnika OS BiH, a ovo koje ste Vi naveli, takođe ide u prilog onome što sam rekao odnosno još je jedna potvrda i priznanje njihovog ličnog rada i angažmana. Učestvovanje Oružanih snaga BiH u UN i NATO vođenim mirovnim misijama, a u novije vrijeme i u misijama pod vođstvom EU, stvorio je jedan potpuno drugačiji imidž BiH na međunarodnom planu. Ovim je Bosna i Hercegovina od pozicije konzumenta vojne i humanitarne međunarodne pomoći, došla u poziciju da aktivno učestvuje u pružanju pomoći u uspostavi i održavanju međunarodnog mira u različitim dijelovima svijeta. Angažovanjem u mirovnim misijama BiH i OS BiH ispunjavaju preuzete međunarodne obaveze i na taj način jasno iskazuju opredjeljenje Bosne i Hercegovine da kao odgovorna i kredibilna članica međunarodne zajednice želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

Naši oficiri, podoficiri i vojnici su uspješnim izvršenjem misije, ranije u Etiopiji i Eritreji, Iraku, a danas u Afganistanu, Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, na djelu pokazali da mogu i da znaju uspješno rješavati i najsloženije zadatke. Uvijek smo primali pohvale i komplimente za naše pripadnike, što je činjenica na koju trebaju biti ponosni svi građani BiH, a ne samo pripadnici OS BiH. Ako se ima u vidu da je učestvovanje u mirovnim misijama i razvoj interoperabilnosti i kompatibilnosti međusobno uslovlјeno, a da je interoperabilnost klјučna za proces pristupa Bosne i Hercegovine NATO-u kada govorimo o Oružanim snagama, možemo zaklјučiti da je učestvovanje u istim od izuzetnog značaja za ukupan proces evroatlantskih integracija.

Sve ove aktivnosti koje imamo i rezultati koje ostvarujemo na putu ka NATO doprinose da OS BiH budu prepoznate kao jedan od aktera bh. društva koji doprinose ukupnom napretku BiH na putu ka evroatlantskim intergracijama.

Radiosarajevo.ba: Oružane snage BiH nesumnjivo su dio veoma uspješne reformske priče. Svjetla tačka države BiH. Koliko je važno taj trend očuvati, prepoznavati značaj onog što pripadnici OSBiH rade za svoju zemlju?

Mašović Kao što sam rekao, Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavit će reforme koje doprinose ukupnom razvoju države Bosne i Hercegovine. A to su naši pripadnici već dokazali svojim profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadataka, u zemlji i inostranstvu. Mnogo puta do sada OS BiH potvrdile su, da kada god zatreba, pruže pomoć građanima, a to ćemo i dalje činiti, bez obzira na kompleksne i svakodnevne izazove. Ispunjavanje međunarodnih obaveza, pružanje pomoći civilnim strukturama tokom prirodnih katastrofa i nesreća te humanitarno deminiranje, kao i sve druge aktivnosti na cijeloj teritoriji BiH, naši su stalni zadaci. Od našeg osnivanja pa sve do sada, na usluzi smo svojim građanima i smatram da su to i oni prepoznali.

Takođe, nadam se da su, kako građani, ali i svi drugi, prepoznali da su po mnogo čemu OSBiH i nosioci ogromnog dijela reformi, te da time otvaraju vrata državi BiH prema nastavku integracija koje po svemu trebaju da budu primarni interes, ako težimo savremenoj demokratiji i savremenim sistemima. Naime, kroz integracije možemo svi zajedno poboljšati sistem, ukupne uslove za život i rad svih građana. Zato je za nas od primarne važnosti da se prepozna uloga OSBiH kao možda najintegrirajućeg dijela bh. društva, jer zaista smo u punom kapacitetu posvećeni izvršavanju Zakonom o odbrani propisanih i definisanih zadataka, i u potpunosti poštujemo i podržavamo demokratsku kontrolu nad Oružanim snagama.

Ramona_Lukic_OSBIH_3_RSA.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Ramona_Lukic_OSBIH_3_RSA.jpg

Ali, i mi očekujemo da se prepoznaju naše potrebe u demokratskom društvu, da se kreira nova mogućnost da OSBiH mogu povećati svoj stepen interoperabilnosti sa NATO-om i EU. A sve to podrazumijeva ne samo praksu, vještine, i obuku već i opremu i standarde za život i rad pripadnika oružanih snaga kao što je u drugim savremenim državama.

Radiosarajevo.ba: Koliko je važno osigurati koheziju svih onih koji čine sistem odbrane BiH i kako u tome uspijevate u teškim okolnostima stalnih političkih trvljenja i negativnih medijskih utjecaja?   

Mašović: Jedinstvene Oružane snage BiH jedina su legalna i legitimna vojna sila zadužena za odbranu teritorijalnog integriteta države, i kao što sam rekao, u svakom momentu će biti na usluzi svim narodima i građanima u BiH. I pored problema u radu koje i mi imamo, svojim zajedničkim profesionalnim ponašanjem i uspješnim izvršavanjem aktivnosti, obaveza i zadataka, uspijevamo da ne „uvlačimo“ politiku u OS BiH. Ono po čemu smo mi možda drugačiji je i specifičnost naše vojne službe. Neke poruke, koje su davno u prošlosti izrečene, nemaju vremensko ograničenje, a imaju važnost i primjenjivost u današnjici.

A kada bih morao to opisati sa nekoliko riječi onda bih svakako rekao: dužnost-čast-država. Te tri riječi diktiraju ono što mi trebamo biti, šta možemo biti i šta ćemo biti. S tim u vezi mogu poručiti da će OS BiH nastaviti put reforme, put koji vodi ka evroatlantskim integracijama, u cilju razvoja modernih i osposobljenih jedinstvenih OS BiH, koji će svoju zakonom propisanu misiju i zadatke izvršavati isključivo u interesu svih građana i na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine, a kohezija je jedan od preduslova za dalje uspješno funkcionisanje OS BiH i dostizanje još boljih rezultata.

Radiosarajevo.ba: S kojim problemima se OSBiH suočavaju? U posljednje vrijeme bilo je pojedinih napisa u kojima su isticani problemi s kojima se OSBiH u pogledu logistike, ishrane itd, koji su opasivani i kao afere. Šta je istina o tome i šta je učinjeno na njihovom rješavanju? 

Mašović Funkcionisanje Oružanih snaga BiH obilježavaju brojni i svakodnevni izazovi, ali u skladu sa datom situacijom i racionalnim planiranjem, pripadnici OS BiH uspješno realizuju sve postavljene zadatke. Jedan od tih izazova je svakako nedostatak finansijskih sredstava za odgovarajuću logističku podršku. Glavni problem, kada govorimo o logistici, ogleda se u nedovoljnim budžetskim sredstvima za potrebe OS BiH, što u za rezultat ima ograničen prostor za planiranje aktivnosti odnosno potreba koje će sve te aktivnosti podržati.

Tako su OS BiH prinuđene da odobrena sredstva planiraju za servisiranje redovnih potreba neophodnih za život i rad na lokacijama, podršku međunarodnih obaveza koje je država Bosna i Hercegovina preuzela, a jedan manji dio se odnosi na zanavljanje dotrajale opreme i sredstava. Tu su i problemi prilikom realizacije plana nabavki, problemi oko opremanja, zatim nizak nivo operativnosti motornih vozila i helikoptera usljed zastarjelosti, te otežani uslovi njihovog održavanja. Pitali ste, između ostalog, i za probleme oko ishrane. Naime, tokom cijele protekle godine imali smo određenih poteškoća kada je u pitanju planiranje i organizovanje ishrane, na svim lokacijama na kojima borave pripadnici OS BiH. Planiranje i organizovanje ishrane je kompleksan proces. 

Naprimjer, tačno je da je prilikom isporuke konzervirane hrane od strane vanjskog dobavljača sa kojim imamo sklopljen ugovor došlo do isporuke određenih sredstava koja nisu u skladu sa tehničkim uslovima, ali mi smo odmah po saznanju iste stavili van upotrebe i pokrenuli potrebne radnje kako bi se riješio problem.  Pokrenuli smo i druge radnje u vezi s tim, sve ono što smo bili u mogućnosti. Trenutno možemo reći da je stanje u ovoj oblasti zadovoljavajuće. Ipak, i pored svih ovih navedenih problema želim naglasiti da zaista, u skladu sa našim nadležnostima, činimo i činit ćemo sve da bi premostili postojeće teškoće, i iznašli odgovarajuća rješenja, kako bi u potpunosti ispunili zadate ciljeve, ali i poboljšali operativnost svih naših jedinica. 

Radiosarajevo.ba: Koliko je za OSBiH značajan zamah namjenske industrije BiH?

Mašović: Kao i u svakoj savremenoj državi, vojska se oslanja na namjensku industriju. Tako da i mi u BiH želimo da namjenska industija bude na što višem nivou. U odnosu na odobreni plan modernizacije Oružanih snaga BiH i kapitalne projekte koji doprinose realizaciji tog plana, vjerujem da naša namjenska industrija može odgovoriti na znatan dio naših potreba. Međutim, to je do firmi koje se bave namjenskom industrijom. U svojim planovima jasno smo propisali da tražimo i očekujemo visokosofisticiranu, kvalitetnu, savremenu i modernu opremu koja će na upotrebi u OSBiH biti duži vremenski period i koja će zadovoljiti potrebe OSBiH za sve zadatke, kako u BiH, tako i u misijama vani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije