General Senad Mašović: Koliko će novih pripadnika OSBiH biti primljeno u 2019.  

Radiosarajevo.ba
General Senad Mašović: Koliko će novih pripadnika OSBiH biti primljeno u 2019.   
FOTO: AA / Senad Mašović, general OSBiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine shodno svojim potrebama iskazuju godišnje i trogodišnje Planove potreba za popunom sa nedostajećim kadrom i neophodnim personalom, po svim kategorijama.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, kojeg se može smatrati motorom reformskih procesa u vojnim strukturama, iznosi za Radiosararajevo.ba neke važne pokazatelje, ističući pozitivan imidž OSBiH u javnosti.

Piše: Faruk Vele

"Podsjetio bih ovom prilikom da se načini i prijemi u profesionalnu vojnu  službu (PVS) kombinuju, zavisno od konkretne situacije. Prijem oficira vrši se uglavnom na osnovu javnih konkursa i prijemom kadeta po završetku vojnih akademija u zemaljama sa kojima imamo ovakav vid bilateralne saradnje. Prijem podoficira prioritetno se vrši na osnovu internih oglasa, a prijem vojnika u cjelosti realizuje se na osnovu javnih oglasa. Planovi potreba za popunom vojnih lica izrađuju se za naredne tri godine po rodovima i službama u kojem se utvrđuju i vremenski rokovi raspisivanja konkursa i oglasa, odnosno rokovi za pokretanje aktivnosti prijema, ukoliko se prijem vrši bez raspisivanja konkursa i oglasa, te rokovi za prijem", ističe general Mašović.

 S tim u vezi Mašović iznosi precizne pokazatelje:

"Za 2019. godinu predviđen je prijem 257 vojnika, 60 podoficira i već selektovanih iz 2018. godine 56 oficira, uz dolazak sa vojnih akademija 24 kadeta-svršenika, što ukupno za 2019. godinu iznosi 397 novih pripadnika OS BiH", navodi on.

Popunjavanje OS BiH i prijem u profesionalnu vojnu službu, kao i odlazak iz vojne službe po raznim osnovama, prema Mašoviću, dali su jedan novi momenat na „osvježavanju“ kadra.

"Na primjer, prošle godine, iz OS BiH otišlo je 244 vojnih lica na lični zahtjev (uglavnom vojnici), ali isto tako možemo da kažemo da je u prošloj godini primljeno ukupno 594 vojna lica u kategoriji vojnika, 26 vojnih lica u kategoriji podoficira, 64 lica u kategoriji oficira (41 kandidat iz civilnog sektora i 23 vojna lica) i 11 kadeta po završetku vojne akademije ili ukupno 695 novih mladih vojnika, podoficira i oficira, što je dobar pokazatelj da još uvijek ima interesa za vojnim pozivom", objašnjava naš sagovornik. 

Smatra da je, generalno, pozitivan stav društva prema oružanim snagama.

 "To se u velikoj mjeri odražava i na percepciju vojne profesije, koju društvo u načelu smatra odgovornom, časnom, uglednom i uglavnom poželjnom. Mišljenja sam i da bosanskohercegovačka mlađa populacija ima još uvijek vrlo solidno pozicioniranje ugleda vojne profesije u BiH društvu. Vojni poziv smatram izuzetno perspektivnim, imajući u vidu prilike za dodatno usavršavanje, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu", zaključuje general Mašović.

 

 

Na vojnim akademijama 183 kadeta  

"Ohrabruje činjenica da imamo 183 kadeta na akedemijama širom Evrope (Turska, Srbija, Makedonija, Hrvatska, Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Grčka) i SAD-a. Još uvijek postoji zainteresovanost za vojni poziv, iako je to izuzetno odgovoran posao, i ponekad povezan sa rizicima i realnim opasnostima. Ali, s druge strane on je i izazov za odvažne, smjele i hrabre ljude", kazao je Mašović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije