General Pavel: Dat ćemo pozitivnu preporuku za aktiviranje MAP-a

AA
General Pavel: Dat ćemo pozitivnu preporuku za aktiviranje MAP-a
Delegacije Oružanih snaga i Ministarstva odbrane predvođena ministricom Marinom Pendeš i Vojnog komiteta NATO na čijem je čelu bio general Petr Pavel, sastale su se danas u Sarajevu.

Teme sastanka odnosile su se na euroatlantske integracije BiH, aktiviranje MAP-a, uknjižbu vojno perspektivne imovine i učešće Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama NATO pakta.

Nakon sastanka general Pavel, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a kazao je da će oni kao vojna struktura dati pozitivnu preporuku za BiH, kada je riječ o aktiviranju MAP-a, za koje je istakao da je politička odluka.

“Cijenimo što smo imali priliku da se po prvi put direktno upoznamo sa napretkom BiH u vezi sa reformom odbrane i približavanjem bh. vojnih struktura NATO snagama. BiH je dugogodišnji i dobar partner našeg saveza, učestvuje u operacijama širom svijeta, pogotovo u Afganistanu. BiH je pružila pomoć Afganistanu i Iraku sa municijom i drugom vojnom opremom. NATO-u je ogroman interes stabilan i siguran Balkan. Kako je Balkan sastavni dio Evrope, ne možemo govoriti samo o sigurnosti u dijelovima nekog regiona. NATO ima cijeli niz partnera na Zapadnom Balkanu i u tom svojstvu podržavamo aktivnosti koje su od zajedničkog interesa, kao i aktivnosti zemalja koje teže da postanu članice euroatlantskih integracija“, kazao je Pavel.

On je naglasio da je u današnjem vremenu, bez obzira na to ko je članica koje organizacije, jasno da svi imaju zajedničke prijetnje. Istakao je da svi u Evropi vide šta dolazi iz smjera Rusije, odakle po njemu postoji spremnost da se upotrijebi vojna sila za ostvarivanje političkih ciljeva.

“Ako pogledamo na drugu stranu vidimo da tu postoje prijetnje koje se tiču ekstremizma, terorizma, ilegalnih migracija, a znamo da te prijetnje ne prave razliku između zemalja i zbog toga treba da djelujemo zajedno. NATO je dugo prisutan na prostoru Balkana, gdje želi da promoviše mir i sigurnost, te da zemljama koje to žele pomogne na putu da postanu članice saveza. Aktiviranje MAP-a nije vojna, nego politička odluka. Ali, mi kao vojni dio struktura možemo da ponudimo preporuke, a naša preporuka vezano za interoperabilnost Oružanih snaga i napore koje ulažu u reformu odbrane biće pozitivna“, zaključio je Pavel.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izrazila je zadovoljstvo što je Vojni komitet NATO-a prvi put posjetio BiH.

“To je na neki način potvrda svega pozitivnog što su Ministarstvo obrane i Oružane snage napravili posljednjih godina, kada govorimo o našem putu ka NATO-u i aktiviranju MAP-a za BiH. Prezentirali smo im naša postignuća, ciljeve i izazove sa kojima se susrećemo. Vjerujemo da će članovi Vojnog komiteta, uvažavajući sve što smo im prezentirali, stvoriti istinsku i stvarnu sliku o Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i biti na neki način naši lobisti, kod drugog dijela NATO-a, a to je Politički komitet. Vjerujem da na zasjedanju ministara inozemnih poslova NATO zemalja, koje će se održati u 12. mjesecu, da će sigurno biti jedna pozitivna i snažnija poruka za BiH kada je u pitanju aktiviranje MAP-a“, optimistična je Pendeš.

Govoreći o najtežem uslovu koji je postavljen pred BiH prije sedam godina na Samitu NATO u Talinu, a to je uknjižba perspektivne vojne imovine, Pendeš je istakla da je u tom pogledu jako puno urađeno, te da očekuje da će postojati razumijevanje kod ministara vanjskih poslova NATO-a.

“Na sastanku ministara, koji će se održati početkom 12. mjeseca donosi se politička odluka, koja se tiče kompletne države načina na koji ona funkcionira. U Zakonu o odbrani BiH piše da je naš cilj članstvo u NATO-u, odnosno u Evropskoj uniji i trebamo poduzeti sve kako bi naše partnere uvjerili da ono što je stavljeno pred BiH da smo izvršili, odnosno da je BiH kredibilan partner. Mislim da pri izvršenju Tallinskog uvjeta za koji određeni broj lokacija ne možemo uknjižiti zbog realnih i objektivnih razloga, mora postojati razumijevanje naši partnera u savezu. Sve drugo sudjelovanje u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće, deminiranje, uništavanje viškova naoružanja i municije sve su to stvari koje rade Ministarstvo obrane i Oružane snage, a doprinose stabilnosti i sigurnosti ovog regiona“, kazala je Pendeš.

Dodala je da je BiH od 2015. godine do sada uknjižila 30 lokacija perspektivne vojne imovine, te da ona očekuje da će uskoro biti uknjižene još četiri.

Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog generalštaba Oružanih snaga BiH istakao je da je posjeta Vojnog komiteta NATO došla u veoma važnom trenutku za BiH, kada očekuje da joj bude aktiviran MAP.

“Cijenim da smo u periodu koji je iza nas postigli jako mnogo na polju interoperabilnosti sa NATO savezom, da smo kroz sudjelovanje u NATO vođenim akcijama pokazali da su pripadnici Oružanih snaga BiH obučeni i spremni da daju pun doprinos na polju operacija kolektivne sigurnosti. Na taj način dostojanstveno smo reprezentirali državu BiH, istovremeno pokazujući koliko smo daleko otišli u segmentu reforme odbrane, pa da budemo iskreni pokazali da zaslužujemo da nadležni autoriteti odobre punopravno članstvo BiH u MAP-u“, kazao je Jeleč.

Delegacija iz Brisela je nakon sastanka sa zvaničnicima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH posjetu nastavila u kasarni OS BiH u Rajlovcu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije