General Atif Dudaković: Nisam kriv

Radiosarajevo.ba
General Atif Dudaković: Nisam kriv
FOTO: Twitter / Atif Dudaković

General Atif Dudaković i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH u Sudu BiH izjasnili su se da nisu krivi.

Prije piočetka današnjeg ročišta ispred Suda BiH podršku generalu Dudakoviću pružilo je oko  stotinu saboraca.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine 1995. godine.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužene terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Dio optužnice koja tereti Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije