Gdje su otišle milijarde KM namijenjene za cestogradnju

A. D.
Gdje su otišle milijarde KM namijenjene za cestogradnju
JP Autoceste FBiH / Zenička zaobilaznica / Poddionica: Drivuša - Klopče
Informacije o tome gdje su otišle milijarde KM sredstava iz akciza na gorivo, putarina, registracije vozila, zatim sredstva i budžeta, krediti, te donacije, trebale bi biti predmet rasprave na sjednici Predstavničkog doma PSBIH 6. septembra.

Zastupniku BPS-a Zaim Backović, koji je od svih nadležnih institucija tražio odgovore na ova pitanja, dostavljena je obimna dokumentacija.

Prema dostavljenim odgovorima ukupno utrošena sredstva iz budžeta na izgradnju i održavanje autoputeva u RS-u utrošeno je 1,07 milijardi KM, na eksproprijaciju 145,2 miliona KM, a na održavanje 4,2 miliona KM. Dodatno je RS dobio 464 miliona eura kreditnih sredstava.

faksmil_zaim_odgovor_dva.jpg - undefined

Na izgradnju i održavanje puteva u RS-u je utrošeno 1,3 milijardi KM, dok je dodatno osigurano 255,8 miliona KM kreditnih sredstava.

Kada je riječ o FBiH, iz budžeta Vlade FBiH je na cestogradnju otišlo 120 miliona KM, dok je na osnovu akciza utrošeno 448,8 miliona KM. Dodatno Autoceste FBiH su utrošili nešto više od jedne milijarde maraka kreditnih sredstava.

Državni nivo je za cestogradnju osigurao 112,9 miliona KM, te dodatnih 28,5 miliona kredita.

Samo na osnovu prihoda od akciza na gorivo, Ceste FBIH su dobile 545,8 miliona KM, a Autoceste FBiH 559,1 miliona KM. Dodatno je poduzeće Ceste FBIH ubralo 249,2 miliona KM na osnovu prihoda od cestovnih naknada.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u svom odgovoru navelo da su ukupna ulaganja u cestogradnju zaključno s 31. majem ove godine iznosila skoro 1,6 milijardi KM.

faksmil_zaim_odgovor_tri.jpg - undefined

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić naveo je da su aktuelni krediti Kuvajtskog fonda i OFID-a namijenjeni za finansiranje izgradnje dionica autoputa Drivuša - Klopča i Klopče - Donja Gračanica te da je njihova implementacija u toku. Sredstva se, napominje on, povlače sukcesivno po dospijeću obaveza, te su krediti samo djelimično iskorišteni.

"Saldo obaveza po dugoročnim kreditima iznosi 868,3 miliona KM, odnosno do sada je izvršena uplata glavnice u iznosu od 147,1 miliona KM", istaknuo je Terzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije