Garibija: Za organizacije osoba s invaliditetom 430.000 KM

Radiosarajevo.ba
Garibija: Za organizacije osoba s invaliditetom 430.000 KM
Foto: Press KS / Malik Garibija na sastanku sa predstavnicima Koodinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS

Organizacije osoba s invaliditetom u 2019. godini bit će finansirane sa 430.000 KM, potvrdio je to ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija, koji je danas održao sastanak sa predstavnicima Koodinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS.

Tokom sastanka zaključeno je da se treba izraditi poseban zakon o organizacijama koje zastupaju prava osoba s invaliditetom u Kantonu kako bi se jasno definisao način njihovog funkcionisanja i finansiranja.

„Zakonom je potrebno razlučiti što je u domenu programskog, a što u domenu projektnog finansiranja organizacija koje okupljaju ovu populaciju. I po zakonu i konvencijama, devet organizacija u sastavu Koordinaciong odbora su programske, odnosno rade na osnovu svojih programa i imaju članstvo. Da ne postoje, njihov bi posao morala raditi država“, istakao je predsjednik Koordionacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko.

Ministar Garibija smatra da organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom moraju dobiti status sličan onome kojeg su imali u starom sistemu kada su smatrane društvenim organizacijama.

„U periodu koji je pred nama tražit ćemo načine kako da od pasivnih transfera naša saradnja preraste u aktivne socijalne investicije i finansiranje za pružanje usluga krajnjim korisnicima. Ministarstvo će pomoći da napori ovih organizacija budu prepoznati i cijenjeni“, rekao je Garibija, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije