Garibija posjetio Zavod Pazarić: Vlada KS dat će svoj doprinos

Radiosarajevo.ba
Garibija posjetio Zavod Pazarić: Vlada KS dat će svoj doprinos
FOTO: Facebook / Garibija u posjeti Zavodu Pazarić

Nakon alarmantnih prijava direktora ministar socijalne politike KS Malik Garibija obišao je Zavod Pazarić.

„Došli smo da se iz prve ruke uvjerimo da će korisnici imati minimum neophodnih uslova u hladnijim danima koji dolaze. Kanton Sarajevo je također izdvojio 120.000 KM kako bi se za ovu ustanovu kupilo namjensko kombi vozilo“, napisao je

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić je federalna ustanova, a ovdje je smješteno i 116 korisnika posredstvom Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo. Briga za njih je naša odgovornost, ali želimo pomoći i drugim korisnicima.

U posjeti su bili i federalni zastupnici Irfan Čengić, Lana Prlić, kantonalna zastupnica i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna Bajramović, direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Samir Suljagić, te vijećnik u Općini Hadžići Mirsad Dupovac.

„Ohrabreni smo poduzetim koracima za sanaciju zatečenog stanja i planovima za budućnost koje nam je iznio direktor Redžep Salić. Naročito nas raduje naglašena želja da se problem ne politizira nego da se fokus stavlja na rješenje. Kanton Sarajevo je u ovaj Zavod smjestio 116 korisnika za koje plaćamo po 1100 KM mjesečno. Cijena nije zanemariva i želimo da naši korisnici u okviru te cijene imaju adekvatne uslove“, smatra Garibija.

Kako je kazao, zainteresovani su naročito za proces transformacije i deinstitucionalizacije kako bi se pomogla rehabilitacija i osposobljavanje naših korisnika s ciljem da se što veći broj njih vrati životu u zajednici sa što većim stepenom samostalnosti.

„Nadamo se da će Zavod Pazarić sa novim rukovodstvom i svojim radnim kolektivom uspješno prevazići zateknute probleme i uspješno savladati zahtjevne izazove transformacije. U ovom procesu ćemo nastojati da budemo i ostanemo podrška, imajući u vidu prvenstveno dobrobit naše djece i omladine“, kazao je Garibija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije