Galijašević: Stotinu paradžemata u FBiH opasnost za Europu

Radiosarajevo.ba
Galijašević: Stotinu paradžemata u FBiH opasnost za Europu
Stručnjak za sigurnost i terorizam Dževad Galijašević rekao je danas da je zabrinjavajući podatak ministra za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragana Lukača da se broj paradžemata u Federacije BiH FBiH povećao na više od 100.

Galijašević je ocijenio da je opasna činjenica da sigurnosne agencije na nivou BiH i ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić skreću pažnju s organiziranog radikalnog islamizma, ne želeći se suočiti s tom prijetnjom i ne dozvoljavajući da se o tome govori izmišljajući spinove o navodno opasnim nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj koje nemaju veze sa sigurnošću.

On je naglasio da je radikalni islamizam danas najveća prijetnja čovječanstvu, zbog čega se o paradžematima nedavno govorilo u njemačkom Bundestagu, u parlamentu i vladi Češke, Mađarske, Hrvatske, Austrije..., dok Mektić, kako kaže, izmišlja neku djecu da prolaze obuke u Rusiji.

"To radi da se ne bi suočio s činjenicom da u ovoj zemlji postoji snažna mreža terorističkih organizacija koje su sposobne šlati i finansirati odlaske na strana ratišta i da ne budu otkrivene", rekao je Galijašević.

On je dodao da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske gostujući sinoć na RTRS zajedno s ministrom sigurnosti BiH potvrdio da MUP Srpske ima spreman odgovor na sigurnosne izazove i zna šta je najveća prijetnja miru i sigurnosti.

"S druge strane, sve što je Mektić govorio išlo je ka tome da prikriva nivo terorističke pijretnje i ne želi govoriti o nečemu što je stvoreno u Sarajevu, a što je danas teroristički monstrum koji ugrožava i cijelu zapadnu Europu", istaknuo je Galijašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije