Galić&Galić: Ko su glavni kandidati za direktora Federalne policije

F. Z.
Galić&Galić: Ko su glavni kandidati za direktora Federalne policije
Foto: Radiosarajevo.ba / Zoran i Milan Galić

Nezavisni odbor koji je intervjuisao kandidate za direktora Federalne policije Bosne i Hercegovine napravio je Listu kandidata koji ispunjavaju sve uvjete Javnog konkursa za direktora policije prema broju osvojenih bodova.

Ubjedljivo prvi, sa svega par izgubljenih bodova su dva Galića. Zoran i Milan. Zoran je osvojio 97, a Milan 96 bodova. Prvi sljedeći je Ensad Koroman sa 89.5 osvojenih bodova. Samim tim dva Galića prometnula su se u najveće favorite za poziciju šefa policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ubistvo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu

Zoran Galić je aktuelni direktor Granične policije, a u policijskim strukturama je od 1991. godine. Karijeru je počeo u Posušju gdje je radio kao saobraćajni policajac, a kroz karijeru je napredovao sve dok 2003. godine nije postao komandir policijske postaje Posušje. Na poziciju komesara MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. Na toj poziciji ostao je sve do 2014. godine, kada postaje direktor Granične policije Bosne i Hercegovine. 

Upravo je za vrijeme njegovog rukovođenja policijom u Zapadnohercegovačkom kantonu zabilježena i najveća tragedija u bosanskohercegovačkom fudbalu. Tog 4. 10. 2009. godine ispred stadiona Pecara ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić. Goloruki mladić upucan je u glavu i preminuo je na putu do bolnice. Istog dana ranjeno je šest navijača Fudbalskog kluba Sarajevo. Jedan navijač ranjen je u grudi, jedan u prsa, a jednom je komadom betona pogođen u glavu i samo je pukom srećom i velikom borbom doktora i danas živ.

Zbog ubistva Vedrana Puljića i pokušaja ubistva šest navijača Sarajeva podignuta je optužnica protiv Olivera Knezovića. On je uhapšen u Širokom Brijegu, ali je čovjek koji se tereti za ubistvo i šest pokušaja ubistva pobjegao (?), iako je bio pod kontrolom policijskih službenika.

Oliver Knezović - undefinedFoto: Ivo Čagalj / PIXSELL: Oliver Knezović

"Nakon provedene kriminalističke obrade utvrđena je osnovana sumnju da je počinio kazneno djelo ubojstva, a nakon toga je predan Tužiteljstvu zajedno s kaznenom prijavom. Tužiteljstvo je zatim Knezovića predalo u nadležnost Sudske policije, koja je županijskom MUP-u sinoć pola sata iza ponoći prijavila da je osumnjičenik pobjegao", saopćeno je tada.

Optuženi Knezović nakon bijega iz pritvora (?) utočište je našao u Hrvatskoj. Rekao je kako je iskočio kroz prozor (?) nakon što je shvatio da će mu prišiti djela koja nije počinio.

Pucali i policajci

Suđenje Knezoviću počelo je u Splitu 2016. godine, a on je u izjavama za medije rekao kako nije pucao u Puljića. S mjesta događaja izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz različitih pištolja ispaljeno 14 hitaca. Balističkom analizom utvrđeno je da je pucano iz sedam pištolja, a osim iz pištolja policajca Dragana Vujevića, koji mu je prema optužnici i njegovim navodima oteo Knezović, pucano je i iz pištolja policajca Mladena Jurića.

U nalazu vještaka iz Hrvatske - Vojina Maštruka utvrđeno je hitac koji je usmrtio Puljića nije ispaljen s pozicije na kojoj je bio Knezović, već s parkirališta benzinske postaje INE, odnosno s nekih 15 metara udaljenosti. Tako je vještak iz BiH pobio analizu vještaka iz Hrvatske Brune Franjića i Alije Kotarevića.

Rekonstrukcija u Širokom Brijegu - undefinedFoto: Tomislav Milićević/Pixsell: Rekonstrukcija u Širokom Brijegu

Do promjene optužnice protiv Knezovića, koji se više ne tereti za ubistvo Puljića došlo je i nakon iskaza svjedoka koji su naveli da su policajci također pucali po nenaoružanim navijačima Sarajeva. Vještak je tada naveo da nije dobio aservate nego samo sudski spis pa nije mogao provjeriti je li hitac koji je usmrtio Puljića ispaljen iz pištolja koji je oduzet jednom od policajaca.

Pucanje iz policijskih pištolja na nenaoružane navijače Sarajeva, pucanje u masu ljudi neselektivno, bijeg osumnjičenog za ubistvo i šest pokušaja ubistva iz pritvora i s područja ZHK, neutvrđivanje odgovornosti policije koja je trebala osigurati vinovnike utakmice u Širokom Brijegu tog 4. 10. 2009. godine i odluka da interventni vod policije ne bude na ulicama Širokog Brijega, nego u susjednom kantonu kao ispomoć kolegama u osiguravanju utakmice Zrinjski - Velež zaostavština je Zorana Galića, direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i najbolje bodovanog kandidata za direkotra FUP-a.

Za ubistvo Vedrana Puljića i ranjavanje šest navijača Bordo tima niko nikada nije odgovarao. Navijači Sarajeva osuđeni su i izdržali su svoje kazne koje se odnose na materijalnu štetu nastalu tokom tog crnog 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu. 

Navijači Sarajeva u saopćenjima za javnost i na utakmicama svog kluba uvijek ističu kako je Vedrana Puljića ubila policija ZHK. Kao što se može vidjeti u izvještajima sa suđenja svjedoci i navijači Sarajeva koji su ranjeni u Širokom Brijegu rekli su kako je policija pucala i u zrak, ali i prema navijačima koji su se nalazili u grupi. 

Tužilaštvo sprema optužnicu? 

Drugi kandidat s najviše osvojenih bodova je Milan Galić koji je aktuelni komesar policije MUP-a ZHK. Ranije je bio šef regionalnog ureda FUP-a u Mostaru. Postoje informacije da je krajem 1990. godine bio u sukobu s međunarodnom policijom u Bosni i Hercegovini, tačnije sa IPTF-om, a on ga je zbog nesaradnje sankcionirao.

U medijima su se nedavno pojavile informacije kako će Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona uskoro podići optužnicu protiv Milana Galića zbog krivičnog djela "Neizvršenje sudske presude".

Protiv Galića je navodno još prije godinu dana podnijeta krivična prijava Kantonalnog tužilaštva ZHK zbog toga što je odbio postupiti po pravomoćnoj presudi Kantonalnog suda u Širokom Brijegu. MUP-u je naloženo da ponovo izvrši izbor kanidata prijavljenih za popunu slobodnih radnih mjesta u MUP-u ZHK 21. 8. 2015. godine.

Odgovor Tužilaštva - undefined

Sud je kao glavni razlog zašto je naloženo da se ponovo izvrši izbor kandidata, naveo mišljenje grafologa koji je  naveo da je nepoznata osoba 2015. godine na zapisnicima sa sjednica Komisije za promicanje policijskih službenika krivotovorila potpis jednog od članova Komisije Vjekoslava Šimunovića koji je u međuvremenu preminuo. Istragom nije utvrđeno ko je krivotvorio potpis.

Nalaz grafologa - undefined
Nalaz grafologa

Povezuje se i sa Miroslavom Galićem, bivšim načelnikom Krim-sektora MUP-a ZHK-a koji je osuđen na 15 mjeseci zatvora (tri godine uvjetno) zbog krivotvorenja ličnih karti i drugih dokumenata pri čemu su stekli imovinsku korist. Milanu Galiću se zamjera što je umjesto da suspenduje i smijeni pravosnažno osuđenog Miroslava Galića, odlučio da ga premjesti u PU Posušje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije