Galić: Određeni turski državljani zloupotrebljavaju bezvizni režim s BiH

Amil Dučić
Galić: Određeni turski državljani zloupotrebljavaju bezvizni režim s BiH
Nakon što su pripadnici Granične policije BiH u Rudom spriječili odlazak osuđenog Enesa Mešića u Siriju na ratište, direktor GP-a Zoran Galić izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da će s posebnim fokusom pratiti ovakve pojave.

“Granična policija BiH, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, razmjenjuje podatke o sigurnosno interesantnim osobama prema različitim osnovama, uz ostalo, i o osobama koje se dovode u vezu s terorizmom. U tom kontekstu najvažnija je suradnja i pravodobna razmjena informacija, a GPBiH u slučaju evidentiranja takvih osoba postupa sukladno zahtjevu nadležnog tijela odnosno dostavlja informaciju o prelasku državne granice, lišava slobode tu osobu“, kazao je Galić za Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o otkrivanje nelegalnih imigranata, istaknuo je da njihova i operativna saznanja drugih tijela u BiH, obavještajni podaci i izvještaji EUROPOL-a, IOM-a, FRONTEX-a i drugih relevantnih međunarodnih institucija ukazuju na to da BiH trenutno nije izložena masovnom migracijskom pritisku i riziku.

„Ipak, aktualna situacija u zemljama regije, posebice u Srbiji i Makedoniji, gdje već dulje vrijeme boravi veliki broj migranata 'zaglavljen' na balkanskoj migrantskoj ruti, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU koje mogu uključivati i tranzit preko teritorija BiH. Posljednji evidentirani slučajevi u 2017. godini ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim skupinama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU“, napominje Galić.

Navodi da su u ilegalnom prelasku ili pokušaju u prva tri mjeseca 2017. otkrili 87 osoba. Među njima je, kaže, bilo 78 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a ostalo su državljani BiH i susjednih zemalja. Uz ostale otkrivene osobe, evidentirano je 35 državljana Pakistana, deset Sirije, deset Afganistana, tri Iraka, po dva Alžira i Indije, te 13 osoba s područja Kosova. Najveći broj ilegalnih migranata je otkriven na području Trebinja i Bijeljine.

Stalan migracijski problem imamo i s određenim brojem državljana Republike Turske koji zlouporabljuju bezvizni režim s BiH nastojeći da, nakon legalnog ulaska u BiH, ilegalno nastave putovanje ka zemljama Zapadne Europe. Aktivno radimo na ovim slučajevima što najbolje ilustrira nedavno realizirana međunarodna akcija 'Bosfor' usmjerena na sprečavanje krijumčarenja turskih državljana“, kazao nam je Galić.

Kada je riječ o suzbijanju prekograničnog kriminala, ističe da Granična policija BiH već duže odgovara na sve zadaće i izazove postojećim ljudskim kapacitetima, „ali nužno je kadrovsko popunjavanje“. Prema važećem Pravilniku, dodaje, nedostaje im više od četiri stotine zaposlenih. Najavljuje da će uskoro početi školovanje 8. klase kadeta, tako da će Granična policija BiH u budućnosti biti bogatija za 70 policajaca i 20 mlađih inspektora, a u toku je i selekcija kandidata za još stotinu policajaca.

„Granična policija BiH raspolaže solidnom opremom. Ono čime nismo zadovoljni jeste infrastruktura na graničnim prijelazima i činjenica da policijski službenici rade u lošim smještajnim uvjetima. Uz već pomenuto unapređenje ustroja, u perspektivi je nužno daljnje razvijanje informacijskog sustava, te otklanjanje nedostataka u infrastrukturi i smještajnim kapacitetima“, rekao je Galić.

Ipak, navodi da su u 2016. postigli iznimne rezultate.

 „Oduzeto je više od tone marihuane i zasada Cannabis sative. Evidentirano je 66 kaznenih djela u vezi s opojnim drogama. U 126 slučajeva privremeno je oduzet 151 dokument za koje postoji sumnja da su krivotvoreni, što je povećanje za 36 posto u odnosu na 2015. U ilegalnom prelasku državne granice u 2016. otkriveno je 218 osoba, što je povećanje za 22 posto u odnosu na 2015. Granična policija je na graničnim prijelazima u 2016. evidentirala 296 kaznenih djela. Nadležnim tužiteljstvima u BiH je dostavljeno 257 službenih izvješća prema kojima su osumnjičene 364 osobe“, naglasio je Galić.

Bit će zadržavanja na najfrekventnijim prijelazima

Upitali smo Galića i da li ima nagovještaja da bi ovog ljeta mogle biti gužve na granicama.

Očekuju se zadržavanja na najfrekventnijim međunarodnim graničnim prijelazima. Ona su uzrokovana pojačanom frekvencijom putnika i vozila, ali i infrastruktura na brojnim graničnim prijelazima nije adekvatna što stvara probleme i nama i građanima. Uz navedeno, moramo uzeti u obzir činjenicu da je Hrvatska članica EU i mora ispoštovati zadane procedure pri kontroli putnika i vozila. Da bismo smanjili pritisak na pojedinim graničnim prijelazima, svakodnevno se komunicira s policijskim djelatnicima iz susjednih zemalja kako bi što kvalitetnije koordinirali ove aktivnosti u cilju rasterećenja pojedinih prijelaza, te surađuje s lokalnom policijom koja povremeno preusmjeruje na granične prijelaze na kojima su kraća zadržavanja“, kazao je direktor GP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije