Spajanje klinika na KCUS-u: Bolja usluga bolesnicima i uslovi rada usposlenicima

Radiosarajevo.ba
Spajanje klinika na KCUS-u: Bolja usluga bolesnicima i uslovi rada usposlenicima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nakon što su fuzijom srodnih klinika formirane dvije: Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i Klinika za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, pacijentima je pružena bolja zdravstvena usluga, te su poboljšani uvjeti rada za uposlenike. 

Prema riječima prof. dr. Dželaludina Junuzovića, direktora hirurških disciplina KCUS, to je samo jedna od pozitivnih aktivnosti ovog menadžmenta.

„Sada je našim medicinskim timovima puno lakše raditi. Tokom operativnih zahvata jedni drugima mogu pomoći, asistirati. Smanjen je broj nepotrebnih pripravnosti i dežurstava i manji je broj sestara u dežurstvu, popunjenost klinika pacijentima je veća kao i iskorištenost kapaciteta operativnih sala“, rekao je prof. Junuzović.

Iz KCUS-a podsjećaju da je Klinika za vaskularnu hirurgiju bila van kruga KCUS-a, pa su pacijenti svakodnevno morali transportovati u zgradu Centralnog medicinskog bloka (CMB), gdje se rade operativni zahvati.

„ Bolesnicima je olakšano, jer su sve ambulante organizovane u prostorijama DIP-a. Imamo sofisticirane operacione sale, među kojima se nalazi hibridna sala, najbolja u regionu. U ovoj OP sali je nedavno urađena operacija TEVAR, koja do sada nije rađena u KCUS. Ranije su takve operacije radili samo inozemni stručnjaci. Na ovoj Klinici od novembra 2017. godine ne postoje liste čekanja, dok se na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata čeka samo na operaciju krajnika“, naveo je prof. dr. Junuzović.

Tokom prva tri mjeseca na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju operisano je 252, a u ambulantama je pregledano 2.708 pacijenata. Pokrenuto je uvođenje 16 novih procedura. Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata operisano je 386, pregledano je 5428 pacijenata. U istom periodu je urađeno i 136 ambulantnih operacija, navode iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije