FS BiH o skandalu u Beogradu i kakav status ima fudbalska reprezentacija RS-a

Radiosarajevo.ba
FS BiH o skandalu u Beogradu i kakav status ima fudbalska reprezentacija RS-a
Facebook / Takmičenje je okupilo više od 1.000 srednjoškolaca iz 26 zemalja

Željko Tanasković, bivši odbojkaški reprezentativac Srbije i sadašnji predsjednik Saveza za školski sport ove zemlje, tvorac je novog skandala na našim prostorima, nakon što je dozvolio da na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole u Beogradu, nastupi i ženska reprezentacija RS-a.

Skandal je poprimio veće razmjere kada je ovu repreznetaciju u Beogradu danas posjetio Milorad Dodik, predsjedavaući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ipak, važno je spomenuti da ova reprezentacija nema nikakav legitimitet u Bosni i Hercegovini i da nije dio niti jednog fudbalskog saveza, što na državnom, što na entitetskom nivou.

"Apsurdno bi bilo da bilo šta komentiramo o ovoj situaciji s obzirom na to da nijedan Savez nije involviran u tu organizaciju i reprezentaciju", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju seniorski fudbal, sa reprezentacijom RS-a, niko nije odigrao utakmice već skoro dva desetljeća. Da budemo precizni, niko nikada nije odigrao utakmicu sa ovom reprezentacijom. Ozbiljnu utakmicu.

Ne treba napominjati ni to da ova reprezentacija nikada u svojoj historiji nije ni igrala protiv druge reprezentacije, a posljednji put na teren je istrčala 2001. godine. Tada je RS u Bijeljini igrala protiv Radnika.

Inače prvu utakmicu igrali su protiv takozvane Republike Srpske Krajine 20. decembra 1992. godine. Igrali su još i protiv drugih klubova iz RS-a i nekih amaterskih ekipa iz Njemačke. Reprezentaciju su pokušali oživjeti 2015. godine utakmicom sa Srbijom u Banjoj Luci, ali je UEFA rekla NE!

UEFA je kao zvanični razlog navela činjenicu da bi ovakva utakmica predstavljala problem po sigurnost. Inače, funkciju selektora (?) reprezentacije koja nema takmičarske utakmice već 18 godina obnaša Željko Buvač. Njega se vjerovatno sjećate kao pomoćnika Jurgena Kloppa.

Od reprezentacije RS-a u fudbalu nema ništa, UEFA to jednostavno neće dozvoliti. Događaj u Beogradu samo je još jedna provokacija iz RS-a koja (uz dužno poštovanje prema djeci iz svih država koja se takmiče u Beogradu) na međunarodnoj sceni u internacionalnim sportskim savezima nikada ne bi prošla.

Inače, jedine međunarodne utakmice koje je jedna selekcija iz RS-a odigrala su prijateljske utakmice kadetskih reprezentacija sa Crnom Gorom i Mađarskom. 

utakmice_screen_RS.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije