Francuz šokirao Europski parlament: "Bošnjaci su prava opasnost za EU"

Radiosarajevo.ba
Francuz šokirao Europski parlament: "Bošnjaci su prava opasnost za EU"
Rezolucija o Bosni i Hercegovini izazvala je veliku raspravu u Europskom parlamentu, te dok su jedni od zastupnika, posebno hrvatski, zagovarali ideju federalizacije BiH, mnogi od njih su nalazili i drugačije načine rješavanja problema naše države.

Jedna od najšokantnijih i najzanimljivijih bila je svakako izjava Edouarda Ferranda iz Kluba zastupnika Europe nacija i sloboda, koji je imao posebnu reakciju na izvještaj Cristiana Dana Prede. 

Na samom početku ove tačke dnevnog reda, Dan Preda je kazao kako izjave predsjednika RS Milorada Dodika predstavljaju veliku prijetnju za mir i stabilnost zemlje, na što je Ferrand reagovao, kazavši da je "došlo vrijeme da i Republika Srpska u sklopu BiH bude u poziciji da brani svoj identitet, te da je u tome treba podržati".

On je nazvao izvještaj Dan Prede "naivnim", te je kazao kako su Bošnjaci glavni problem za Europsku uniju, te da je trenutak kada je "Tito prvi put uveo muslimansku manjinu" 1975. godine prouzrokovao prve probleme u bivšoj Jugoslaviji.

"Naime, nikad takva manjina nije postojala i u ovom obliku je priznata kao jedna od narodnosti. Činjenica jeste da trenutačno postoje dva entiteta slijedom Dejtonskog sporazuma. Srbi su danas ti koji su najviše na udaru", istakao je Ferrand.

On je, na pitanje zastupnice Dubravke Šuice da li smatra da je za EU važno da ima mirno i pouzdano susjedstvo, jer bi otcjepljenjem RS bila ugrožena stabilnost u regionu, kazao da je pravi problem ustvari u tzv. "bošnjačkom entitetu".

"Danas postoji problem radikalnog islamizma u BiH i 'bošnjački entitet' je taj koji je djelovao u smjeru razvoja tog radikalnog islamizma. To je ono što je prava opasnost za Evropsku uniju", zaključio je Ferrand svoje šokantno obraćanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije