Francis Boyle: Pravda nalaže da se RS ukine, Tribunal je prikrio ulogu Srbije

Radiosarajevo.ba
Francis Boyle: Pravda nalaže da se RS ukine, Tribunal je prikrio ulogu Srbije
FOTO: Fena / Francis Boyle

"Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom", kazao je u reakciji na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću američki profesor Francis Boyle.

"To je zbog toga što bi SAD, članice NATO-a i EU željele uključiti Srbiju u NATO i EU, kao što su to učinile nedavno sa Crnom Gorom koju su uključili u NATO, uprkos činjenici da sam dobio dva velika sudska naloga od Svjetskog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore, kojima im se nalaže da prestanu i uzdrže se od činjenja djela genocida protiv RBiH i Bošnjaka", otkrio je profesor.

Dodao je kako je "zaprepašćujuće da je ‘Mehanizam’ podržao dio presude Haškog tribunala kojom se Karadžića oslobađa od genocida za njegovo etničko čišćenje muslimana i Hrvata iz onog što je danas poznato kao genocidna tvorevina RS".

"Pravda zahtjeva da se Republika Srpska ukine", poručio je Francis Boyle.

Podsjećamo, profesor Francis Boyle, bio je izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije