FOTO: Obilježena 23. godišnjica stradanja civila u selu Trusina kod Konjica

15. 04. 2016. u 13:40:19 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Povodom 23. godišnjice stradanja civila u selu Trusina kod Konjica, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je performansom na Trgu fra Grge Martića ukazalo na ovaj zločin koji se dogodio 1993. godine.

"Zločin u Trusini nije problematiziran u javnosti, iako je to jedan od najgorih zločina koji se dogodio u Hercegovini. Istoga dana zločin se dogodio i u Ahmićima i više je preferiran zbog većeg broja žrtava. Ovo pokazuje da mi nemamo jednaka mjerila prema svim zločincima, odnosno žrtvama", kazao je u izjavi za medije Edin Kanka Čudić, koordinator UDIK-a.

Dodao je da je njihov konačni zahtjev uvođenje u obrazovni sistem "suočavanje s prošlošću", odnosno, onako kako se to u Njemačkoj radilo poslije Drugog svjetskog rata, "tek tada ćemo možda dobiti kriznu masu javnosti koja će podjednako osuditi sve zločine".

Prema navodima UDIK-a, zločin u konjičkom selu Trusina dogodio se kada su pripadnici Armije RBiH ušli u selo i ubili 22 Hrvata, od kojih 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici jedinice “Zulfikar”, a Sud u BiH izrekao je za zločine u Trusini kaznu zatvora Nihadu Bojadžidu od godinu dana zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za zločine.

NEMA KOMENTARA