Formirana radna grupa: Da li će u 2018. biti legaliziran medicinski kanabis

N. K.
Formirana radna grupa: Da li će u 2018. biti legaliziran medicinski kanabis
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da medicinski kanabis nema štetnih posljedica na zdravlje, već je pogodan za liječenje epilepsije, kao i korištenje u palijativnoj skrbi.

Iako, klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, u našoj zemlji još uvijek se ne zna tačno kada bi se medicinski kanabis mogao naći na policama apoteka, iako je inicijativa pokrenuta u 2016. godini.

Naime, Komora magistara farmacije FBiH je još krajem 2016. godine pokrenula inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, te istu uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH koje je formiralo multidisciplinarni tim stručnjaka da dadne svoje mišljenje po ovom pitanju.

"Moramo priznati da smo ostali iznenađeni brzinom odgovora Ministarstva za civilne poslove BiH, čiji su stručnjaci dali zeleno svjetlo", rekla je za Radiosarajevo.ba Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Prema njenim riječima, u 2017. godini u BiH je napravljen veliki iskorak u procesu donošenja zakonskih okvira za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, s obzirom na to da je vrlo složena procedura kada neko sredstvo koje pripada skupini narkotičkih sredstava treba da se iz nedozvoljene skupine prebaci u skupinu narkotika koji se mogu koristiti u medicinske svrhe.

„Za krajnju instancu u cijelom procesu legalizacije kanabisa u medicinke svrhe nadležno je Ministarstvo za sigurnost BiH koje je formiralo radnu grupu za pripremu prijedloga zakonskih rješenja da se sintetički kanabinoidi u Bosni i Hercegovini koriste kao lijek", objašnjava nam Binakaj.

Medicisnki_Kanabis_Medicinska_Marihuana_Ilustracija1_Twitter.jpg - undefined

Ilustracija

Prema informacijama kojima raspolaže Komore magistara farmacije FBiH, ova radna grupa održala je do sada jedan sastanak.

"Za očekivati je da će u narednom periodu stručnjaci iz ove radne grupe Ministastva za sigurnost BiH iznijeti svoje mišljenje prema Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja će na kraju uputiti konačni prijedlog zakona Vijeću ministara BiH na eventualno usvajanje. Prema dosadašnjoj dinamici rješavanja ove problematike, očekujemo da bi u 2018. godini svjetlo dana mogla ugledati prva verzija Zakona o legalizaciji i primjeni kanabisa u medicinske svrhe", ističe Zahida Binakaj.

Svrha što hitnijeg donošenja zokonske regulative u vezi sa upotrebom kanabisa u medicinske svrhe, jeste da se sam kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrebu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za upotrebu, ali u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova upotreba.

Podsjećamo, nakon godina nagađanja o mogućim nuspojavama, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je početkom decembra objavila da aktivni kanabinoid CBD u medicinskoj marihuani ne utječe štetno na zdravlje, već je pogodan za liječenje mnogih bolesti.

"Povećan je interes američkih saveznih država za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, uključujući palijativnu njegu. Kao odgovor na to povećanje interesa, WHO je u posljednjih nekoliko godina skupio snažnije dokaze o medicinskoj upotrebi i nuspojavama kanabisa i njegovih sastojaka".

"Novi dokazi prikupljeni ispitivanjima na životinjama i ljudima pokazuju da upotreba kanabisa ima terapeutski učinak na epileptične napadaje i povezana stanja", stoji u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije