Fonda za zaštitu okoliša: Projekat "Čista Miljacka" biti će atrakcija Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Fonda za zaštitu okoliša: Projekat "Čista Miljacka" biti će atrakcija Sarajeva
Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH na današnjoj sjednici usvojio je Izvještaj o radu ove institucije.

Konstatirano je da je Fond, u 2017. godini ostvario historijski rekord u prihodovnoj strani, a samo tokom 2017. prikupljeno je sredstava koliko u cijele prve tri godine rada Fonda.

"Nadalje, u odnosu na 2016. godinu, prihod je povećan za 5,7 miliona KM. U prošloj godini raspisana su i realizirana dva javna poziva sa 130 projekata", saopćeno je.

Također, Fond za zaštitu okoliša FBiH potpuno je obnovio kapitalne generacijske projekte poput Toplovoda Kakanj-Sarajevo, te izgradnje kolektora grada Mostara na lijevoj i desnoj obali zahvaljujući kojem će se sve otpadne fekalne vode prestati izlijevati u Neretvu, odnosno, bit će očišćene najmodernijim uređajem u jugoistočnoj Evropi poslije čega će u Neretvu biti ispuštena mikrobiološki potpuno čista voda. Isto je učinjeno sa tokom Neretve u Konjicu i sa tokom rijeke Une u Bihaću.

"Pored toga, radi se i na pripremama projekta 'Čista Miljacka' što će biti svojevrsna atrakcija za građane Sarajeva", saopćili su iz Fonda.

Uz to, Fond za zaštitu okoliša FBiH prvi je u regionu pokrenuo dva revolving fonda, te time otvorio mogućnost sudjelovanja i međunarodnim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije