Hartmann: Mladić ulaže žalbu da odugovlači odlazak iz komfornog pritvora

Semra Hodžić
Hartmann: Mladić ulaže žalbu da odugovlači odlazak iz komfornog pritvora
Foto: Radiosarajevo.ba / Florence Hartmann
Presuda Ratku Mladiću je bitna jer je on, i ne samo on, u više navrata negirao ono što je radio, smatra Florence Hartmann.

„U posljednje vrijeme je i mnogo govorio o zdravstvenim problemima tako da je vrlo bitno da smo imali presudu ove sedmice. Haški tribunal je potvrdio u presudi da pokušava odvojiti rat u BiH od 1992. do 1995. godine od ostalih ratova koji su vođeni nakon raspada Jugoslavije, odnosno ratovi koji su bili dio političkog plana režima Slobodana Miloševića i Beograda“, rekla je prva novinarka koja je izvještavala s ratišta, potom glasnogovornica ureda glavnog tužioca u Haagu, danas književnica i novinarka za Radiosarajevo.ba.

Hartmann je prokomentirala da je u presudi odvojen i genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine od ostale kampanje koja je vođena u drugim općinama od 1992. godine vođena srpskim snagama.

„Očekivali smo da Haški tribunal pri kraju svog rada sumira šta se dešavalo na području svake općine, da se odvoji sva nepravda koja se dogodila u drugim općinama, pa da gledamo pravnu prirodu kampanje koja je dovela do više od 45.000 ubijenih u samo nekoliko sedmica“, rekla je Hartmann navodeći kako je Sudsko vijeće u prvoj tački optužnice po kojoj je Mladić oslobođen gledalo broj mrtvih u logorima u prijedorskom regionu, a nije gledalo te brojke u okviru te općine i te politike.

U presudi Mladiću, smatra Hartmann, imamo odgovor koji obuhvata cjelokupnu sliku koja nam je bila potrebna za razliku od prethodnih predmeta koji su odvojeni zato što su suđeni ljudima koji su počinili zločine u određenim općinama.

Razočarenje je što je sve gledano odvojeno“, rekla nam je Hartmann dodajući kako sada ovaj proces ostaje na historičarima.

Mladićeva odbrana i sam Mladić najavili su žalbeni postupak, što je francuska novinarka Florence Hartmann i očekivala.

„Činjenice su već utvrđene ranije i one se neće mijenjati. Ali je očekivano da će uložiti žalbu jer time odugovlače datum kada će Mladić biti prebačen iz pritvora u zatvor, jer mu je u pritvoru daleko komfornije. Bolje mu je nego što mu može biti u zatvorima u državama u koje može biti prebačen, tako da je odluka o žalbi više taktička, da ostane u komfornijem okruženju nego da služi doživotnu kaznu u pravom zatvoru“, prokomentirala je Hartmann za naš portal.

Presuda ne može utjecati na odnose u regionu, navodi Hartmann.

„Politika je jučer pokazala da je agresivna jer je rekla da ne priznaje presudu i da će mimo nje nastaviti braniti ne samo Mladića, već i politiku koju je on provodio. Vidjeli smo reakcije Srbije koja se osjetila direktno osuđena presudom. Tako da dok se drugim sredstvima nastavlja politika koja je vodila do zločina, dok se ne odustane od nacionalnog programa i nasilnog istjerivanja druge grupe, ništa se neće promijeniti jer ta veza ide preko intelektualne i političke nauke, a zemlje u regionu nisu do sada ništa poduzele da se primjeni ono što je odlučeno u Hagu. Taj korak moraju napraviti, Haški tribunal tu ne može ništa. Taj diskurs se treba voditi prema dokumentima koji su dostupni u arhivama Haškog tribunala“, rekla je za naš portal Florence Hartmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije