Finansiranje: SDA najbogatija sa 4,4 miliona KM, SNSD-u najviše prihoda od članarine

N. K.
Finansiranje: SDA najbogatija sa 4,4 miliona KM, SNSD-u najviše prihoda od članarine

U dokumentima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) pred predstojeće Opće izbore u oktobru tekuće godine, objavljeni su finansijski izvještaji za 2017. godinu političkih stranaka koje će učestvovati na izborima.

Na osnovu ovih pokazatelja, Stranka demokratske akcije (SDA) rekorder je među strankama u BiH, a ukupni prihodi ove stranke u 2017. godini iznose 4,4 miliona KM.

Također,  prema donacijama fizičkih lica i po prihodima iz budžeta, ova stranka je ispred svih ostalih. Naime, od donacija je SDA u prošloj godini dobila 719.000 KM, dok je iz budžeta ovoj stranci isplaćeno 3,4 miliona KM

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošle godine je na račun stranke uplatio 7.392 KM, a od istaknutih funkcionera, Adil Osmanović je stranci uplatio 2.726 KM, Halid Genjac 5.549 KM, Šefik Džaferović 5.128 KM, Amir Zukić 3.182 KM, Semiha Borovac 4.900, Denis Zvizdić 2.500 i Safet Softić 7.198 KM.

SDP BiH predstavio Plan 10 - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba / SDP BiH 

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) je ostvarila najveće prihode od imovine u svom vlasništvu u odnosu na ostale stranke u BiH. Naime, SDP je u svoju kasu inkasirao 541.393 KM, a radi se o imovini nekadašnjeg Saveza komunista BiH, čijim se nasljednikom proglasio SDP. Ova stranka ima i brojno članstvo koje je uplatilo 257.058 KM članarine. Na kraju 2017. godine SDP je prijavio ukupne prihode u visini od skoro 2,5 miliona KM.

Hrvatska demokratska stranka (HDZ) je u 2017. godini ostvarila ukupni prihod u visini od 1,9 milion KM, od čega je iz budžeta inkasirala 1,7 milion KM, a od članarina 85.000 KM

Savez za bolju budućnost (SBB) je iz budžeta dobio 1,6 miliona maraka, dok su prilozi građana iznosili 110.785 KM, a članova 50.725. Među liderima političkih partija, čiji su prilozi navedeni u izvještajima, najviše je dao upravo predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić – ravno 15.000 KM.

Fahrudin Radončić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Predsjednik DF-a Željko Komšić je svojoj stranci uplatio 5.875 KM, dok je stranci iz budžeta prebačen 1,1 milion KM, a fizička lica su uplatila još 48.974 KM.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je prijavio 622.605 KM prihoda od članarine, ali kao ni ostale partije nisu naveli broj članova, te su po naplaćenim članarinama rekorderi u Bosni i Hercegovini. također, najveća stranka u RS-u, priloge fizičkih i pravnih lica uopće nije navela, ali su zato prijavili da su iz budžeta, na osnovu učešća u vlasti, dobili 1,6 milion KM, što čini ukupne prihode od 2,2 miliona KM.

Članstvo SDS-a je na račun stranke za prošlu godinu uplatilo 277.561 KM, donacije fizičkih lica su 85.432 maraka, a pravna lica „samo“ 2.910 KM priloga.

Najveće pojedinačne priloge SDS-u, od po 10.000 KM, dali su Mićo Mićić, Zdravko Mikić i Milan Lazić iz Bijeljine, te Nemanja Vasić (1.200 KM), Borivoje Marojević (4.000 maraka) i Dragan Ćuzulan 6.100 KM.

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da su podaci koji se odnose na prihode iz budžeta političkih stranaka relevantni, i da s obzirom na broj zastupnika u zakonodavnim vlastima u bh. političkom sistemu sasvim su opravdani ovoliki iznosi koji su isplaćeni.

Adnan  Huskić - undefined

Fena / Adnan  Huskić

Međutim, Huskić smatra da problem leži u tome što u BiH nisu uspostavljeni transparentni principi prikaza rashoda političkih stranaka.

„Postavlja se pitanje kako i na koji način se kroz kontrolu javnih preduzeća prihoduje novac, odnosno bh. javnost nema ni približnu informaciju sa čime to raspolažu političke stranke preko javnih poreduzeća koje kontrolišu preko svojih ljudi koji rukovode njima“, dodaje Adnan Huskić.

Kako je rekao, zasigurno, mnoge političke stranke upravo kroz javne nabavke, koje su centar koruptivnih radnji, ostvaruju enormne prihode koje ne prikazuju u finansijskim izvještajima koje predaju svake godine CIK-u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije