Field podsjetio načelnika Srebrenice o stavu Velike Britanije o julu 1995.

Radiosarajevo.ba
Field podsjetio načelnika Srebrenice o stavu Velike Britanije o julu 1995.
Foto: Twitter / Fejzić, Field i Grujičić

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field održao je jučer sastanak s načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem i Hamdijom Fejzićem, zastupnikom u Skupštini, s kojima je razgovarao o planovima za poboljšanje života građana.

„Čuo sam da je široka podrška za spomenik mira. Podsjetio sam ih da se stav Velike Britanije o dešavanjima u julu ‘95. u Srebrenici, kvalificiranim od međunarodnih sudova, nije promijenio“, kazao je Field.

Inače, Skupština Općine Srebrenica donijela je odluku da se u ovom gradu podigne univerzalni spomenik miru u BiH, bez direktne veze sa žrtvama minulog rata bilo kojeg naroda.

Spomenik se podiže na prijedlog OHR-a.

„Ovaj spomenik neće imati nikakve povezanosti s minulim ratom i njegovim žrtvama. Ovo će biti možda jedan od rijetkih spomenika podignut miru. Mi želimo podići spomenik miru i da to bude mjesto na kojem se neće govoriti o stradanjima i stradalima. Tu se neće spominjati prošlost“, kazao je svojevremeno Grujičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije