Felah Ahmed iz Sirije: Nigdje nije kao u Bosni, ako nađem posao ostajem ovdje

A. B.
Felah Ahmed iz Sirije: Nigdje nije kao u Bosni, ako nađem posao ostajem ovdje
Bosna i Hercegovina posljednjih dana bilježi rapidan priliv izbjeglica, a trenutno se grupa njih, više od 30 nalazi na području općine Vogošća, u mjestu Semizovac u jednoj privatnoj kući.

U razgovoru za naš portal kažu da im se Bosna sviđa, i da, ako im to uvjeti budu dozvoljavali, namjeravaju ostati ovdje. Jedan od izbjeglica iz Sirije Felah Ahmed za Radiosarajevo.ba kaže da će ostati u našoj zemlji ukoliko pronađe posao.

"Dolazim iz Sirije i već sam tri mjeseca na putu. Do sada sam obišao nekoliko zemalja, između ostalog Tursku, Makedoniju, Srbiju i Crna Goru, a sada sam u Bosni i Hercegovini. Želim otići u Sloveniju pa onda u Njemačku. Volim Bosnu jer ovdje ima mnogo muslimana i ljudi nam žele pomoći. Mislim da nam Njemačka isto može pomoći, a hvala Bogu ovdje sam našao mjesto za spavanje i imamo hranu", rekao nam je Ahmet.

U nastavku razgovora nam otkriva kako je prilikom boravka u Srbiji imao dosta problema, jer su njega i njegove prijatelje, kako ističe, maltretirala policija i razbojnici su im krali stvari i slično.

"Kada smo prešli granicu i ušli u BiH, svi su nam pomogli i odmah su nas odveli doktoru, dali nam hranu i sve što nam je potrebno. Nismo imali nikakvih problema ni s policijiom. Moram kazai da nisam nikada do sada sreo situaciju kao što je u Bosni niti mi ikada igdje bilo kao vodje od kada sam krenuo iz Sirije. Od sinoć nas je u ovu kuću došlo devetero, a ja sam u BiH već pet dana, dok sam prije toga sam spavao na jednoj autobuskoj stanici. Srbija nikako ne želi da izbjeglice ostaju u njihovoj zemlji, a ovdje sam došao sa svojim prijateljima, od porodice nemam više nikoga", rekao nam je izbjeglica iz Sirije.

Dodaje da će ako ovdje pronađe posao i prema njegovim riječima, "dobar život", sve prijatelje dovesti u Bosnu te da ne namjerava ići u Njemačku ili Sloveniju. 

Podsjećamo da je grupa više od 30 izbjeglica prije nekoliko dana iz arapskih zemalja došla na područje Bosne i Hercegovine. 

Husein Sarajlić kod čijeg su prijatelja smještene izgjeglice, u izjavi za Radiosarajevo.ba je kazao da su izbjeglice smještene u jednoj privatnoj kući u Semizovcu. Kako saznajemo, izbjeglice su u BiH došle iz Sirije i Afganistana, a grupa ih se nalazi i na području općine Ilidža.

Ukoliko želite pomoći nekome od ovih izbjeglica, sve inormacije možete dobiti na brojeve telefona 061/824-316 i ‎060/313-7729.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije