Federalni poslanici raspravljali o energiji, gasu i zagađenju zraka

Fena
Federalni poslanici raspravljali o energiji, gasu i zagađenju zraka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša.

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

"Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup", rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici trebaju podržati izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

"Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti", poručio je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza FBiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice. Poslanici se trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

Sjednici prisustvuju predstavnici resornih ministarstava, Energetske zajednice kao i organizacija civilnog društva, ali i neki ambasadori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije