Federacija BiH već 11 godina bez zastave i grba

Radiosarajevo.ba
Federacija BiH već 11 godina bez zastave i grba
Nezavisne / Izmir Hadžiavdić simbolično skinuo neustavni grb FBiH
Ustavni sud BiH 31. marta 2006. godine utvrdio je da grb i zastava Federacije te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ova obilježja kršila su Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Parlamentima oba entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglase navedene odredbe s državnim Ustavom.

Od tada se u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja. Naime, članovi komisije koju je imenovao Parlament kako bi izabrala nova, nisu uspjeli postići konsenzus o tome da li grb i zastava FBiH treba da budu s etničkim obilježjima ili bez njih.

NSRS je kao prelazno rješenje usvojila amblem koji se još upotrebljava.

Izmir Hadžiavdić, tadašnji sekretar Doma naroda FBiH,  rekao je da Federacija BiH, po Ustavu,  može imati grb i zastavu, ali da nije ni obavezna.

Istaknuo je da to nije prioritet, te objasnio da je bila oformljena komisija i raspisan konkurs, ali da to nikad nije okončano.

I tako već 11 godina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije