Federacija BiH ne može naplatiti 4,3 miliona KM od kirije

K.S.
Federacija BiH ne može naplatiti 4,3 miliona KM od kirije
Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zaključno s 31. decembrom 2016. godine, potražuje 4.350.467 KM za neplaćenu kiriju za zakupljene prostorije bivšeg Federalnog ministarstva za odbranu.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, određeni korisnici ovih poslovnih prostora i dalje ih koriste i onemogućavaju Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH ulazak u posjed.

Služba je tužila ove korisnike, a od momenta utuženja nisu vršili fakturisanje kirije, niti su evidentirana potraživanja. Upravo zbog toga upitna je tačnost iskazivanja ovih potraživanja u finansijskim izvještajima o poslovanju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Zbog navedenog, revizori su dali mišljenje s rezervom, a osim toga utvrđeno je i da građevinski objekti (zgrada Kluba poslanika, Carinske uprave, Zavoda za statistiku, pravosudnih organa, pravosudne palače, Federalne agencije za CZ, Geodetskog zavoda, salu u zgradi Parlamenta FBiH i objekt Dom odmora Trpanj), vrijedni 24.544.965 KM, nisu evidentirani na osnovu vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava.

Revizori skreću pažnju da su poslovi vođenja evidencije o nekretninama, na kojima pravo raspolaganja imaju federalna tijela, u nadležnosti Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

U prošloj godini vršena je evidencija svih nekretnina osim stanova bivše JNA i bivšeg Ministarstva za obranu FBiH. Služba je na dan 31. decembra 2016. godine pravo upravljanja i korištenja imala nad 232 poslovna prostora.

Prema prezentiranoj dokumentaciji, za samo 50 poslovnih prostora fakturisana je zakupnina, za 79 poslovnih prostora utuženi su korisnici zbog neplaćanja kirije, 62 poslovna prostora dodijeljena su na privremeno korištenje bez naknade (odlukama Vlade FBiH 60 i odlukama prijašnjeg FMO-a dva).

Preostali 41 poslovni prostor odnosi se na prostore za koje postoje indicije da su otkupljeni i po istom osnovu je tužena FBiH (16), slobodne prostore koji nisu dodijeljeni (16) i prostore koji se bespravno koriste (9).

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH nije dala Vladi FBiH prijedlog mjera u svrhu naplate potraživanja od izdavanja u zakup poslovnih prostora i ulaska u posjed prostora za koje se ne plaća zakupnina. Nije predložila ni poduzimanje konkretnih aktivnosti s ciljem konačnog postupanja po Zaključku Vlade FBiH, kojim joj je u nadležnost data nepokretna imovina prijašnjeg Federalnog ministarstva za odbranu.

Također, Vlada FBiH je navedenu Informaciju samo usvojila, i nije dala prijedloge niti utvrdila mjere i aktivnosti o ovom problemu, zaključuje se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije