Gradonačelnik Fazlić: Pustit ćemo da u Bihaću eskalira migrantska kriza

N. Ka.
Gradonačelnik Fazlić: Pustit ćemo da u Bihaću eskalira migrantska kriza
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Šuhret Fazlić

Grad Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom zbog migrantske krize. Sve ove godine rade samo uz podršku Crvenog križa, kazali su iz gradske uprave Bihaća na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

“Želim da na ovaj način pokažemo da migrantska kriza ne postoji nigdje do u Bihaću. Došao sam da prenesem poruku da je Bihać jedan izuzetno lijep grad, u svako doba godine, ali došao sam da kažem da je građanima i nama dogorilo do nokata. Posebno me brine, što i ministar sigurnosti BiH [Dragan] Mektić minimalizira krizu, a i današnja izjava gdje je rekao da ih nema više od 4000 hiljade, ja vam tvrdim da ih je više”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

On smatra da se svi na neki način pokušavaju okoristiti o migrantsku krizu, a grad Bihać je ostavljen sam, a svaki dan, u prosjeku, 150 ljudi u Bihać dolazi Talgo vozovima.

“Došao sam da kažem da ne možemo ovako, mi ne mislimo da smo mi ti koji trebaju da rješavaju krizu. Mi od idućeg ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakvu pomoć i pustit ćemo da kriza eskalira. Ako ni to ne uspije mi ćemo u Sarajevu organizovati Kamp Krajišnika. Tražimo da se konačno donese plan i da se riješi problem", poručio je on i dodao:

"Mi me znamo šta više treba da se desi, ne vjerujem da se može išta uraditi, niti jedna preporuka Brisela nije realizirana. Zima dolazi i mi smo osuđeni. I dalje hrvatska policija radi iste stvari, ovo su sve stvari o kojim niko ne govori. Stvara se atmosfera da migrantska kriza ne postoji, ja vam kažem da postoji. Podnio sam zahtjev Vijeću ministara BiH da nam se pomogne u novčanim sredstvima".

Grad Bihać ne može ovako više, kazao je on i dodao da od narednog ponedjeljka prestaju sa svim aktivnostima i pomoći koju su do sada pružali.

“Neću dozvoliti ni jednom privatnom vlasniku bilo kojih kapaciteta da iznajmljuje smještajne kapacitete i da na tome novac zarađuje. Priča o policijskom satu nije tačna, mi nećemo zatvoriti centar Vučijak, jednostavno ćemo prestati da ga finansiramo, jer mislim da se moraju posložiti prioriteti, zadnji smo koji moraju pronalziti rješenja”, rekao je Fazlić.

Prema riječima gradonačelnika Bihaća oni su već dokazali koliko imaju empatije i koliki su ljudi, ali da jednostavno ne mogu više i dodao je da neko mora da stane uz njih i da im pomogne.

"20 hiljada litara vode se svaki dan odnese u centar, plaća se održavanje, finansiramo Crveni križ sa određenim sredstvima i ne možemo više. Ovo je tema o kojoj mi pričamo već dvije godine, ovo je bomba koja ima sporogoreći fitilj. Tražili smo pomoć od svih institucija FBiH i nismo dobili pomoć", zaključio je Fazlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije