Falatar: Ravnopravnost žena je preduvjet za ekonomski rast zemlje

Radiosarajevo.ba
Falatar: Ravnopravnost žena je preduvjet za ekonomski rast zemlje
Foto: Naša stranka / Boriša Falatar

Na ogromnoj većini predizbornih plakata nalaze se muška lica, što je još samo jedan podsjetnik koliko je neravnopravnost ukorijenjena u našem društvu. Ova predizborna kampanja ukazuje da je u Bosni i Hercegovini na djelu diskriminacija žena.

Na ovu problematiku, za koju dosadašnja vlast nije imala dovoljno sluha, ukazuje kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Boriša Falatar.

Saopćenje Naše stranke prenosimo u cijelosti: 

“Odrastajući sa samohranom majkom, potpuno sam svjestan poteškoća na koje nailaze žene u bh. društvu. Od njih se očekuje da budu profesionalno aktivne žene, uvijek dostupne majke, dobre supruge, požrtvovane sestre. O diskriminacijama na koje nailaze se, ipak, ne govori. Poražavajući je podatak da je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini doživjela neki oblik viktimizacije u toku svog života nakon 15. godine, najčešće na radnom mjestu. Uvijek sam podržavao borbu za jednakost žena i nastavit ću to činiti kada budem u izabran u Predsjedništvo.”      

Žene u BiH zarađuju gotovo upola manje od muškaraca

“Krajnje je vrijeme da u Bosni i Hercegovini jednakost spolova postane tema na kojoj se aktivno radi. Smatram da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od glavnih preduvjeta za njihovu ravnopravnost u društvu. U Bosni i Hercegovini imamo situaciju gdje žene zarađuju oko 46% manje od muškaraca, dok je taj broj u Hrvatskoj svega 7.4%. Želim, i radit ću na tome, da sutra moje dvije kćerke i sve djevojke i žene u Bosni i Hercegovini imaju jednake uvjete zaposlenja kao i njihovi muški vršnjaci, jednaku platu i uvjete napredovanja.“

Falatar također napominje da se trebaju riješiti i svakodnevni problemi s kojima se žene susreću, a za koje do sada nije postojao adekvatan zakonski okvir. To su, prije svega, mobing na poslu, seksualno uznemiravanje i direktna ili indirektna diskriminacija na osnovu spola.

„Razgovarajući s velikim brojem žena diljem BiH tokom proteklih mjeseci, uvidio sam razmjere ovog problema u Bosni i Hercegovini. O njemu se ne priča dovoljno jer postoji društveno nametnuta stigma i velika doza straha i stida. To se mora promijeniti.“

Ravnopravan tretman na radnom mjestu i plaćeno porodiljsko odsustvo

Da ozbiljno shvataju unaprijeđenje pozicije žena u bh. društvu, pokazuju podaci iz Naše stranke koju Falatar predstavlja na izborima u oktobru.

“Do sada, nijedna vlada u BiH nije strateški prepoznala potencijal koji nosi uključivanje žena. Mi u Našoj stranci živimo rodnu ravnopravnost jer, između ostalog, razumijemo koliku korist nam donosi ravnopravno učešće žena i muškaraca. Imamo najviše žena nosioca izbornih listi od svih stranaka u Bosni i Hercegovini, ali i procentualno najveći udio izabranih žena - 43%. Sva relevantna istraživanja na globalnom nivou pokazuju da porast učešća žena u radnoj snazi izravno proizvodi ekonomski rast. Da bismo to ostvarili moramo i hoćemo osigurati ravnopravan tretman žena na radnom mjestu, plaćeno porodiljsko odsustvo, kvalitetnu brigu za djecu i iznemogle - kako bi žene bile na taj način rasterećene“, poručio je Falatar i zaključio da će sve to imati izuzetno važan ekonomski učinak na Bosnu i Hercegovinu, čega mnogi na političkoj sceni nažalost nisu svjesni", navodi se u saopćenju Naše stranke .  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije