Fajon o Čovićevim potezima: Brisel ne želi političare koji prave podjele

Radiosarajevo.ba
Fajon o Čovićevim potezima: Brisel ne želi političare koji prave podjele
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon nakon današnje posjete Bosni i Hercegovini dala je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem govori o izazovima pred našom zemljom na evropskom putu, opasnim politikama i neodgovorniim liderma, migrantima, Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću...

Razgovarao: Faruk Vele

O Čoviću i Dodiku

Radiosarajevo.ba: Što ste poručili bh. liderima danas i kakvo vidite položaj BiH na putu ka EU? Kazali ste da je EU jedino rješenje za BiH, no kako do tog cilja? Kakvu ste uopće atmosferu danas vidjeli u BiH, te kakvu ćete poruku prenijeti Briselu?

Fajon: Zbog prerane predizborne kampanje BiH gubi dragocjeno vrijeme

"Drago mi je da je Parlament Federacije BiH prvi put organizirao neku tematsku raspravu o budućnosti Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Naravno, sad smo u vremenu kada je puno nekih političkih emocija. BiH je prebrzo ušla u predizbornu kampanju i zato je izgubila vrijeme. Postignut je napredak u pogledu Reformske agende, no puno toga još treba učiniti. Razgovarali smo jutros sa svim akterima u Parlamentu FBiH. Žao mi je što su hrvatske kolege napustili sjednicu. Koliko shvatam učinili su to po treći put. Šteta je to. Ja bih iskoristila priliku da razgovaramo o tome što je suština BiH na putu ka EU. Nadam se da će u ovom vremenu do izbora svi političari raditi odgovorno kada je u pitanju Upitnik i sve dalje".

Radiosarajevo.ba: Čujemo najave i blokada u FBiH, kao to komentirate iz ugla EU? Upozorili ste i na nacionalističku retoriku u BiH?

"Ja se plašim to što vidimo u Europskoj uniji, sve više, neke opasne, populističke i nacionalističke retorike. Sve je više podjela. Posebno kada su u pitanju veliki izazovi poput migrantske krize, ekonomske krize, granica... Zato je važno da imamo lidere koji su spremi na kompromise i na suradnju i u BiH. Da su iskreni, da rade, ne za svoj vlastit interes, već za cjelu zemlju i građane. A ne da rade na etičkim podjelama koje tako često vidimo. Mislim da je politika koja daje, odgovorna politika prema narodu, ne samo u BiH već i u zemljama EU. Moj je osjećaj da je ovdje previše vremena gubi zbog podjela. Premalo je složnosti. Željela bi da vidim političare koji imaju više osjećaja odgovornosti".

Tanja Fajon - undefined

 Tanja Fajon (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba: Ove sedmice će se o BiH i Balkanu govoriti i na nivou  šefova vlada i država na zasjedanju evropskog vijeća. Šta očekujete? Ponekad imamo utisak da EU sporo reagira u BiH, da nisu zainteresirani za nas... Naravno, ne abolirajući veoma neodgovorne domaće lidere.

"Kad je u pitanju proširenje EU i budućnost BiH, nema jednog i jednostavnog odgovora. EU je u prošlih nekoliko godina prošla kroz više kriza, izgubila je možda neke dugoročni strateške ciljeve kao što su integracija, solidarnost, vladavina prava, što su temelji evropske integracije. Nakon Brexita i Donalda Trumpa, što sam i danas rekla, postoji više svjesnosti među građanima EU, te više žele saradnju. Kad su u pitanju veliki izazovi, ove godine bili su pozitivni momenti kad se razgovaralo o proširenju na Zapadni Balkan i na BiH.

Doboli smo opet strategiju, jasnu preporuku da će sve zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU. Kad je u pitanju BiH, ja očekujem da će ministri vanjskih poslova i lideri zemalja EU krajem sedmice prepoznati napredak oko reforme, ali znam da će biti i puno kritike, naravno. To su stvari koje smo nekoliko puta spomenuli. Počevši od borbe protiv organiziranog kriminal, korupcije, javne administracije, slobode medija... Putno toga BiH još treba da se učini. Zbog toga i postoji taj dodatni Upitnik sa više od 600 pitanja. To je nešto što BiH treba da uradi".

Radiosarajevo.ba: U međuvremenu lider HDZBiH Dragan Čović najavljuje, po uzoru na Milorada Dodika, čelnika entiteta RS, osnivanje predstavništava hrvatskih teritorija u Briselu? Vaš komentar? Da li to govori da ovo nije samo dnevnopolitička kriza u BiH?

"Ja ću odgovoriti unekoliko šire. U kontekstu Evrope u kojoj živimo, u kojoj svi želimo da živimo, u kojoj svi želimo da živimo u nekom miru. Svi izazovu koji s oko nas, traže političare koji bi radili zajedno, a ne pravili podjele.

To je najveći problem u BiH. Teško je dobiti slogu. Svi oni koji prave neke geste, korake koji idu mimo države ka cjeline rizikuju, idu u opasnost da izgube i građane i bolju budućnost za građane. Iskoristila bih uvijek priliku da kažem i političarima u BiH da želim da poštujemo etnitete i narode, ali da idemo preko toga i radimo za interese zemlje".

Tanja Fajon - undefined

Tanja Fajon (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba) 

Radiosarajevo.ba: Hoće li Brisel prihvatiti jedni takvu politiku?

"Politika Brisela i međunarodne zajednice je ostala ista. BiH je jedna zemlja koja ide prema EU. Mi smo imali iskustvo više u odnosima Slovenije i Hrvatska. Imali smo mnogo otvorenih međususjedskih pitanja, kao što su pitanja granice. To je bila velika lekcija i za nas. Jedna država može da blokira drugu zemlju. Vjerujem da toga neće biti prilikom narednog proširenja u pogledu odnosa BiH i Hrvatske, koji imaju otvorena pitanja. Zemlje moraju da rješavaju otvorena pitanja bilateralno. Jer inače svi ćemo imati problem sa svakim novim rješenjem. Potrebni su nam lideri koji shvataju šta su veliki interesi".

Radiosarajevo.ba: Kako gledate politiku Zagreba prema BiH? Često imamo utisak da se zloupotrebljava i hrvatska politika u BiH u tom pravcu.

"Današnji sastanak je bio značajan jer smo razgovarali o evropskom putu BiH, ali bojim se da će mediji prenijeti samo poruku da je jedan dio poslanika bojkotirao sjednicu. To, naravno, nije dobra poruka. Pogledajmo dešavanja u regionu. Naravno, u 20 i više godina napravili smo velike korake kad je u pitanju suradnja. Sigurno je život danas bolji nego odmah poslije rata. Ali, s druge strane, pitanja koja  su otvorena i dalje su: granice, pitanje Pelješca, neriješeno pitanje granica BiH i Hrvatske, pa Pelješki most... To su koraci gdje moramo biti jako oprezni".

Radiosarajevo.ba: Kriza u BiH se nastavlja i Dodik nastavlja sa veoma oštrom i opasnom retorikom. Upozoravali ste na njegovu politiku. EU nije pratila SAD pa nije uvela sankcije čelniku RS-a. Hoće li se to desiti?

"Mogu reći da to nije predmet nekih zvaničinih i nezvaničnih razgovora, više se bavimo napretkom BiH kad je u pitanu cijela zemlja. Dakle, nemam tu odgovora".

Tanja Fajon - undefined

Tanja Fajon (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

 Veliki izazovi

Radiosarajevo.ba: Ali, govori se o širenju utjecaja Rusije, ima li EU tu odgovora? Dodik je eksponent takve politike po mnogima...

"To je drugo pitanje. Cijeli Zapadni Balkan postaje igralište za različite geopolitičke interese. To je nešto što je ozbiljno kad su pitanju Rusi, Kinezi, Biski istok ili Turska... BiH je uvijek bila do Evrope, kao i cijeli Zapadni Balkan.Jedino rješenje za BiH i Balkan je EU. Nadam se da BiH i Bakan ostaju na ovom kursu"

Radiosarajevo.ba: BiH ozbiljno pogađa migrantska kriza. Kako vidite nesnalaženje BiH? Postoje strahovi u Njemačkoj da slijedi humanitarna katastrofa ovdje?

"Pitanjem migranata bavim se drugo, kao i evropskom neefikasnom migrantskom politikom. To nije kriza migracija, već kriza institucija. Mi u EU nismo složni kako napraviti efikasnu zajedničku migrantsku politiku. U BiH postoji nekoliko hiljada migranta, izbjeglica... Svi se boje gdje će ovi ljudi otići. Prema Hrvatskoj, Sloveniji... Slovenija je u nepovoljnom položaju jer Austrija zatvara granicu.

Ali, BiH treba da radi koordinirano. Potreba su, dakako, evropska fiansijska sredstva jer ova zemlja nema dovoljno novca. Ali se nekako ljudima mora pomoći na human način. Nadam se da će evropski lideri naći nova rješenja i vratit solidarnost.  Kad je u pitanju migrantska politika unutar EU, da su sve zemlje nekako odgovorne, a ne samo Italija i Grča. S druge strane, treba da svi više radimo s fokusom na izvor krize. Imamo velike izazove. Nije prvi put. Evropa je uvijek biti kontinent za migracije i to će ostati, ali treba da koordiniramo tu borbu, osobito protiv nezakonito migranta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije