Radončić o Povorci ponosa: Možda nam se ne sviđa, ali je moramo prihvatiti

Radiosarajevo.ba
Radončić o Povorci ponosa: Možda nam se ne sviđa, ali je moramo prihvatiti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić, lider SBB-a bio je gost televizije N1, gdje je, između ostalog, govorio i o svojim stavovima o najavljenoj Povorci ponosa u Sarajevu.

"Suština je sljedeća, mi živimo u jednom konzervativnom društvu, koje ima svoje poglede na sve to, pa čak možda i ja privatno.  Ako hoćete EU, prozapadna stajališta, europski put, morate prihvatiti pojedine opcije koje vam se personalno kao građaninu ne dopadaju. LGBTIQ populacija egzistira na cijeloj planeti, ja mislim da je u tom smislu obaveza naših vlasti da omogući se taj događaj održi u miru.

Haj'mo biti iskreni, ovdje dođe jedan vrlo visoki diplomata koji u Washingtonu položi zakletvu pred svojim partnerom muškarcem, a i on je muškarac i to je nama u tom smislu normalno,
a kada ti ljudi prošetaju našim ulicama onda nam to nije normalno. Hajmo naći tu toleranciju da svako bude ono što želi da bude, da niko nikom ne nameće svoje standardne kao dominantno", kazao je Radončić.

On je napomenuo, da se potrebno sjetite kolika je drama bila u Podgorici ili Beogradu oko parade ponosa, a sada se ti dogođaji normalno dešavaju i dodao je da se niko ne smije sprječavati da ispolji svoju seksualnost ili drugi svjetonazor.

"Moj lični afinitet nije važan, ja vam govorim kao državnik da mi moramo ispunjavati uslove BiH. Ja ih podržavam da šetaju, ali ja im se neću pridružiti", zaključio je Radončić.

Sve o temi Povorka ponosa čitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije