Sarajevo se oprašta od Karkina: Bio je nekrunisani kralj advokature

Radiosarajevo.ba
Sarajevo se oprašta od Karkina: Bio je nekrunisani kralj advokature
Foto: Nedim Grabovica / Komemoracija Fahriji Karkinu
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održana je komemoracija Fahriji Karkinu, sarajevskom advokatu koji je preminuo u četvrtak od posljedica infarkta.

Od Karkina, slavnog sarajevskog advokata, koji je bio jedan od najboljih advokata iz oblasti krivičnog prava oprostili su se porodica i prijatelji, kao i kolege advokati. 

Komemoraciju je svojim govorom otvorio predsjednik predsjednik advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić. 

"Postoji vrijeme koje daje i vrijeme koje uzima. Prije ovog koje uzima, bilo je vrijeme koje daje. A dalo nam je Fahriju Karkina i ponosan sam na sve što smo prošli zajedno.

Suvišno je bilo šta govoriti o njegovoj karijeri. Za sve nas koji smo s njim sarađivali bio je čovjek u punom smislu te riječi. Cijeli je život posvetio advokaturi. Bio je uvijek izravan i iskren, ali duhovit i takvog čovjeka je bila čast poznavati. Nedostajt će nam njegovi dobronamjerni savjeti i pouke. Fahrija Karkin je bio advokat i to sve govori. Nažalost malo je advokata danas, onakvih kakav je bio Fahrija.

Oni koji te nisu tako dobro znali, najbolje će te upoznati ako pročitaju tvoju knjigu. Vrijeme ne liječi sve rane, samo ih možda zaliječi", rekao je između ostalog Gržić.

Na komemoraciji je govorila i Vasvija Vidović.

"Danas dijelimo bol s vama, jer nema više našeg Brace. Mi smo ga kolege voljeli. Zbog hrabrosti i stručnosti. Zbog dobrog raspoloženja. Njegov rad obilježio je i predratnu i poslijeratnu advokaturu. Podnosio je sve nedaće hrabro na nogama. On je uistinu bio kralj završne riječi. Podsjetilo me to na slučaj teškog ubistva. Baš u ovoj sudnici sam bila sudija. Čovjek je priznao da je ubio tetku. Hiruškom preciznošću slagao je činjenice koje će dokazati da priznanje nije bilo valjano. Mislila sam da će to biti lagan slučaj, ali preuzeo ga je Fahrija Karkin. Pomagao je ljudima u vremenima kada to niko nije smio. Nakon presude njemu rekao mi je da ne dozvolim nikada da njegovu djecu osuđuju. Od njega sam naučila mnogo o advokaturi i životu. Bit će teško dalje bez našeg Fahrije", rekla je Vidović.

O Fahriji Karkinu govorio je i njegov kolega Ahmed Žilić.

"Veličina vašeg prisustva govori o veličini ovog čovjeka koji nas je napustio. Sudbina je htjela da sam prijateljstvo s Karkinom naslijedio od svog oca koji je bio advokat. Sudbina me dovela do toga da sam kolegu Karkina upoznao i kao njegov klijent u jednom suđenju. On je nekrunisani kralj advokature u Bosni i Hercegovini. Imao je osebujan život i advokatsku karijeru. Znao je i sam da svojom veličnom doprinosi nastanku brojnih anegdota o advokaturi.

Vezivala nas je sklonost ka historiji. On je bio veliki zaljubljenik u historiju. Moram podvući važnost koju je u njegovom životu imao otac Mustafa. Mnoge su mudrosti potekle upravo od njegovog oca. Ono što je bitno, što smatram ja bitnim. Posljednji put smo radili na jednoj žalbi zajedno. Ja sam imao tekst, a on je davao sugestije i primjedbe. O svemu smo pričali. Dijelili smo tajne. Pitao sam ga tada šta sanjaš u posljednje vrijeme.

Rekao mi je da sanjam često svog rahmetli oca. Zove me da razgovaramo. Rekao sam mu da ga možda poziva sebi, a on je rekao da misli isto. Dodao je da mati, vjerovatno kao mati ne želi da ga brine i da mu zbog toga ne izlazi u san. Bio je istinski veliki čovjek", rekao je Žilić.

Na komemoraciji se obratio i njegov posljednji pripravnik Aleksandar Remić.

"Imao sam čast da posljednje tri godine radim s Fahrijom Karkinom u kancelariji. Njega smatram svojim mentorom, ali on je bio moj dajdža, pa ću govoriti o njemu i kao o advokatu, ali i kao član porodice. Reći ću jednu stvar koja mi je zapala za oko, a to je ne samo da je bio vrhunski advokat zbog toga što je poznavao pravo, nego zato što je volio pravo. Pravo mu je pored toga što je bila profesija, bilo i hobi. Njegovi uspjesi su poznati, ali jako je bitno reći da je volio pravo i da je samo to pravi put za ovaj posao. Nesebično je dijelo savjete i hvala mu na doprinosu advokaturi", rekao je njegov posljednji pripravnik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije