Fadila Amidžić izabrana za novu glavnu tužiteljicu Tužilaštva USK

E. H.
Fadila Amidžić izabrana za novu glavnu tužiteljicu Tužilaštva USK
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Nakon više sati rasprave i prezentiranja programa rada, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) je na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva USK imenovalo Fadilu Amidžić.

Prema rezultatima glasanja, tužiteljica Amidžić dobila je 12 glasova, dok je jedan član VSTV-a bilo suzdržan, a jedan protiv.

Podsjećamo, Fadila Amidžić, kandidatkinja za glavnog tužioca Tužilaštva USK tokom predstavljanja spomenula je da je ovo tužilaštvo u općem kriminalitetu postiglo dobre rezultate i u ovom Odjelu imaju smanjenje neriješenih predmeta.

Ima ambiciju da se u 2020. godinu uđe bez starih predmeta u Odjelu općeg kriminaliteta, te da u 20121. ne bude ni starih predmeta u Odjelu privrednog kriminala. Rizici zbog kojih eventualno ne bi moglo doći do ispunjenja tog cilja jeste eventualno smanjenje broja tužilaca koji rade, ograničen broj vještaka ili dužina trajanja vještačenja i slično.

Jedan od strateških ciljeva koje je predložila jeste i poboljšanje efikasnosti, smanjenjem prosječnog trajanja dužine predmeta na manje od 210 dana.

Navela je da je potrebno povećati kvalitet optužnica, te povećati kvalitet žalbi na presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije