Fadil Novalić ocijenio rad federalne vlade

Fena
Fadil Novalić ocijenio rad federalne vlade
Foto: Fena / Fadil Novalić
Ocjenjujući rad entitetske vlade u ovom mandatu premijer Federacije Fadil Novalić kaže da su reformski procesi urodili plodom.

"Vlada koju predvodim je reformska vlada koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti veliki broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za dalji ekonomski razvoj i napredak", ističe federalni premijer Fadil Novalić i dodaje:

"Rast BDP-a, broja zaposlenih, kao i rast prihoda i investicija, sve to su zasluge ove vlade", naglašava premijer Novalić.

Rast ekonomije je, navodi, direktna posljedica mjera ekonomskog programa Vlade FBiH i taj rast se ogleda u velikom rastu BDP-a za preko tri milijarde maraka (sa 17,9 na 21 milijardu) koji je, po riječima Novalića, ostao u realnom sektoru i vraćen privredi, odnosno nije otišao u javnu potrošnju koja je ostala nepromijenjena.

Novalić dalje navodi veliki porast vrijednosti investicija, što je rezultiralo povećanjem profita preduzeća u FBiH za 1,1 milijardu KM, koji su sa 1,9 milijardi, u 2017. godini povećani na tri milijarde KM.

"Kao rezultat ovakvog rasta ekonomije broj uposlenih se povećao za oko 50.000, dok je rast prihoda od direktnih poreza i doprinosa (za PIO, zdravstvo i neaposlenost) povećan za jednu trećinu, odnosno povećan za 1,3 milijarde maraka", naglašava Novalić.

Dodaje da je direktna posljedica reformskih procesa finansijska stabilizacija Zavoda PIO/MIO, fondova zdravstvenog osiguranja, kao i stabilizacija budžeta svih nivoa vlasti. Također, naglašava da je rast prihoda direktan rezultat povećanog zapošljavanja i jačanja finansijske discipline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije