Evropska komisija će pratiti sistem provođenja vladavine prava u BiH

Fena
Evropska komisija će pratiti sistem provođenja vladavine prava u BiH
FOTO: europa.ba / Delegacija EU u BiH

Evropska komisija danas pokreće novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova, jer smatraju da je vladavina prava ključna u procesu proširenja i u središtu tekuće pripreme Mišljenja Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Inicijativa će se fokusirati na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa.  

Inicijativa počinje u aprilu i trajat će do kraja novembra 2019. godine.

Bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava Reinhard Priebe predvodit će tu inicijativu i dati Komisiji, vlastima u BiH i javnosti mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH.

Priebe ove sedmice boravi u BiH radi prikupljanja činjenica, te će se susresti sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo.

Također će se susresti sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. Uz učešće više eksperata, uslijedit će aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provođenje ranijih preporuka EU u vezi borbe protiv teških oblika kriminala i nove misije stručne analize sa agencijama za provođenje zakona.

Inicijativa za vladavinu prava će završiti sveobuhvatnom "Konvencijom o vladavini prava", koja je planirana da na jesen okupi institucije sa svih nivoa vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz svih dijelova zemlje.

Nakon toga će Priebeov izvještaj i preporuke biti predstavljene i bit će predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije