Iz Evropske energetske zajednice za Radiosarajevo.ba: Ovo su moguće sankcije za BiH

E. Halimić
Iz Evropske energetske zajednice za Radiosarajevo.ba: Ovo su moguće sankcije za BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Sekretarijat Evropske energetske zajednice (EEZ) jučer je objavio da službeno otvara postupak protiv Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju je navedeno da je postupak pokrenut zbog najavljene izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Na naš upit, glasnogovornica EEZ Barbora Poyner kazala je da za Zajednicu nije sporna izgradnja bloka 7 TE Tuzla.

Barbora Poyner - undefined

Foto: Evropska energetska zajednica: Barbora Poyner

„Nažalost, morali smo pokrenuti postupak protiv BiH. Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da je Parlament Federacije BiH odlučio da pruži garanciju kineskoj Exim banci, a za kredit koji uzima Elektroprivreda BiH“, pojasnila je Poyner za portal Radiosarajevo.ba.

Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio garanciju

Dodala je da Evropska energetska zajednica smatra kako je kompletan postupak suprotan odredbama Europske unije koje se odnose na pružanje državne pomoći kompanijama.

Tačnije, Europska unija smatra da pristanak Federacije BiH da bude garant za kredit koji uzima Elektroprivreda BiH predstavlja kršenje odredbi koje imaju cilj da spriječe da jedna kompanija dobije nezakonitu prednost u poslovanju.

Dakle, EEZ smatra da je Elektoprivreda BiH nezakonito stekla prednost na tržištu time što je projekt izgradnje bloka 7 TE Tuzla i kineski kredit podržan od strane jednog od entiteta u BiH.

Upitana da prokomentira moguće posljedice pokretanja postupka protiv naše države, Poyner je kazala da ukoliko Federacija BiH ili država ne poduzmu potrebne aktivnosti onda će Evropska energetska zajednica morati konstantirati „postojanje ozbiljnog i upornog kršenja“ odredbi o uspostavljanju EEZ-a.

„Nažalost, nakon toga će najvjerovatnije biti poduzeti i određeni koraci i mjere protiv Bosne i Hercegovine. Može se govoriti i o sankcijama. Dakle Bosna i Hercegovina može izgubiti pravo glasa u okviru Evropske energetske zajednice, kao i pravo na nadoknadu putnih troškova za sve svoje predstavnike koji putuju na sastanke koje organizira Zajednica, pojasnila je Poyner.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je davanje garancije za kredit od 614 miliona eura od kineske Exim banke.

Pokretanjem ovog postupka Zajednica pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije