Stavovi: Evo šta o Sporazumu kažu glavni akteri krize u KS

Radiosarajevo.ba
Stavovi: Evo šta o Sporazumu kažu glavni akteri krize u KS
Foto: Screenshot / S današnje press konferencije

Nakon što je danas u Sarajevu postignut Sporazum sarajevske četvorke i stranaka koje predvodi SDA (SBB-DF-BOSS) novinarima su se obratili glavni akteri ovog sporazuma.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić ovom prilikom istakla je da joj je drago da su se vratili u pravne okvire.

„Prije svega moram reći da je pronađeno kompromisno rješenje u interesu svih građana. U četvrtak će biti zakazane dvije sjednice Skupštine KS na kojima će biti usvojena odluka i privremenom finansiranju u KS i neće biti problema s platama u febnruaru“, poručila je Kristić.

Zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik (SDA) kazao je da mu je drago da danas niko ne može reći da je neko pobjednik ili da je neko poražen.

„Ovaj sporazum je potpisala grupa ljudi koji predstavljaju političke partije u KS, i time smo deblokirali procese u KS. Možemo reći da će odluke o finansiranju stupiti na snagu u četvrtak. Bit će važeće od dana donošenja. U Sporazumu smo i precizirali i kad ćemo izglasati nepovjerenje Vladi KS, dakle 29. januara nova parlamentarna većina u KS će imati svog predsjedavajućeg i nastavit ćemo proces imenovanja mandatara i nove Vlade u KS“, pojasnio je Čelik.

Odgovarajući na pitanja, Čelik je kazao da će zbog daljenjeg rada Kolegija Skupštine KS, nova većina morati imati i tu većinu.

„Nova većina će imati i većinu u Kolegiju Skupštine KS“, poručio je Čelik.

Kristić je ovom prilikom kazala da kad se smijeni Vlada KS i kolega Čelik bude izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS onda će uslijediti i primopredaja.

„Tad ću mu vrlo rado ustupšiti pečat da on postupa sa njim. Što se tiče prijava Tužilaštvu KS ja u to ne bi ulazila. Prijava za ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa pokrenuta je zbog sjednice koju mi ne priznajemo, a od 20. decembra. Budući da ona nije ni održana onda i vitalni nacionalni interes nije povrijeđen“, pojasnila je Krisitić.

Čelik je napomenuo da nova većina nema problem da nakon izgalsavanja nepovjerenja Vladi KS dođe do dogovora i o novom predsjedavajućem Skupštine KS.

„Još se stranačke kadrovske komisije rade i do 29. januara ćemo imati nova imena ministara“, naglasio je Čelik.

Zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić (nezavisni zastupnik) kazao je da je konačno došlo do sporazuma.

„Dobro je da su se strasti malo smirile, ja sam tu najviše bio aktivan. Vrištao sam ljudima iza leđa po hodnicima, ali eto sad sam se smirio. Važno je da svi naučimo lekciju iz ovog i učimo i trebamo se učiti parlamentarnoj demokratiji. Bitno da se držimo nekih bitnih stvari kao što je aerozagađenje“, kazao je Nikšić.

Za kraj zastupnik u KS Damir Marjanović (nezavisni zastupnik) istakao je da je ovo politički dogovor i da Skupština KS nastavlja da radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije