Evo koji političari će nas predstavljati u Europi i svijetu

Radiosarajevo.ba
Evo koji političari će nas predstavljati u Europi i svijetu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlamentarna skupština BiH

Bosna i Hercegovina je konačno izabrala svoje predstavnike u evropskim i međunarodnim organizacijama. Između ostalog, nakon više od godinu dana izabrana je bosanskohercegovačke delegacija u Vijeću Europe, saopćeno je iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Za predsjedavajuću delegacije u Vijeću Europe izabrana je Alma Čolo iz Stranke demokratske akcije (SDA), a njene zamjenice su Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Snježana Novaković-Bursać iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Članovi delegacije u Vijeću Europe su Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Edita Đapo iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Zamjenski članovi su Amir Fazlić iz SDA, Sanja Vulić iz SNSD-a, Marina Pendeš iz HDZ-a, Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Zlatan Begić iz Demokratske fronte (DF).

Izabrana je i delegacija pri Interparlamentarnoj uniji.

Za predsjedavajućeg delegacije je izabran Safet Softić iz SDA. Njegovi zamjenici su Nikola Špirić iz SNSD-a i Predrag Kožul iz HDZ-a.

Članovi delegacije su Nenad Nešić iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), Mirko Šarović iz SDS-a, Nada Mladina iz SDP-a, Predrag Kojović iz Naše stranke (NS) i Branislav Borenović iz Partije dmeokratskog progresa (PDP).

Na čelu delegacije koja će nas predstavlati u Skupštini NATO-a bit će Asim Sarajlić iz SDA. Njegovi zamjenici će biti Nikola Lovrinović iz HDZ-a i Obren Petrović iz SNSD-a.

Halid Genjac iz SDA će biti predsjedavajući delegacije u OSCE-u. Njegovi zamjenici su Dušanka Majkić iz SNSD-a i Dragan Čović iz HDZ-a.

Izabrana je delegacije pri Centralnoeuropskoj inicijativi. Predsjedavajući delegacije će biti Lazar Prodanović iz SNSD-a, dok će njegovi zamjenici biti Šemsudin Dedić iz SDA i Jakov Galić iz Socijalističke partije (SP).

U Parlamentarnoj skupštini Mediterana će nas predstavljati Šemsudin Mehmedović iz SDA kao predsjedavajući delegacije, te Darijana Filipović iz HDZ-a i Sredoje Nović iz SNSD-a kao njegovi zamjenici.

Dragan Bogdanić iz SNSD-a u svojstvu predsjedavajućeg delegacije i Dženan Đonlagić iz DF-a kao njegov zamjenik će biti predstavnici Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Imenovan je sastav delegacije pri Procesu saradnje u jugoistočnoj Europi.

Na njenom čelu će biti Bariša Čolak iz HDZ-a. Zamjenici Čolaku će biti Ljubica Miljanović iz SNSD-a i Edin Mušić iz SDA.

Članovi delegacije su Mirjana Marinković-Lepić iz NS-a i Aida Baručija iz Nezavisnog bloka (NB).

Za bosanskohercegovačkog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije izabran je Adil Osmanović iz SDA, saopćeno je iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije