Evo koje su predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju

1
Radiosarajevo.ba
Evo koje su predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju
Print Screen / Anis Krivić

Hitna sjednica Skupštine KS na kojoj se razmatraju izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS kasnila je više od pola sata, a zastupnici su tek u 9:13 sati putem e-maila dobili materijal za sjednicu. 

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić kazao je da postoje razlozi za donošenje ovih izmjena što je i stav Vlade KS.

Predložene izmjene koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarina u ratama, online nastavu, te izbor u umjetničko-nastavna zvanja. 

Tako se predlaže da Senat visokoškolske ustanove može donijeti odluku kojom se u septembarskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godine, osim ispitnih termina iz stava (6) ovog člana, odobrava dodatni ispitni termin koji se realizuje do početka studijske 2020/2021. godine. (8) U ispitnom terminu iz stava (7) ovog člana studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organizovan i proveden junsko-julski ispitni rok.   

Dopuna člana 66. predviđa da student u postupku upisa studijske 2020./2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis naredne godine studija, o čemu odluku donosi senat visokoškolske ustanove. 

U članu 165. dodaje se novi stav (8) koji glasi:

Student koji finansira svoj studij ima pravo u studijskoj 2020./2021. godini uplatu školarine izvršiti u tri rate u rokovima koje svojom odlukom utvrdi Ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.  

"Studenti su zbog pandemije ispaštali i potrebno im je izaći ususret kako ne bi zbog toga obnavljali godinu. Imali smo studente koji su napustili studentske domove, nisu mogli prisustvovati nastavi. ja to sve razumijem", kazao je Krivić.

Inače, SPUS je za 7. oktobar najavio održavanje protesta ukoliko ove izmjene danas ne budu usvojene. Akademska godina počinje 12. oktobra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije