Europska unija će imenovati specijalnog izaslanika za region?

Radiosarajevo.ba
Europska unija će imenovati specijalnog izaslanika za region?
Foto: Arhiv / Delegacija EU

Europski zvaničnici blizu su odluke o tome da li će Europska unija imenovati posebnog izaslanika za naš region, piše Nezavisne.

O ovom prijedlogu raspravlja se već nekoliko mjeseci, nakon što su ih SAD obavijestile da planiraju da imenuju vlastitog izaslanika za region, što se i desilo imenovanjem Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, kao posebnog izaslanika državnog sekretara.

Naglašeno je da bi, ukoliko bude donesena odluka o posebnom izaslaniku, njegov šef bio Josep Borrell, nominovani visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU, te da bi odluka mogla biti obznanjena nakon njegove formalne potvrde u Europskom parlamentu.

Također, još nije donesena odluka da li bi on bio izaslanik za cijeli Balkan ili bi se njegov mandat odnosio samo na predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Dio zemalja želi da EU ima čovjeka na terenu koji će zajedno s Palmerom pokušati postići dogovor, a dio zemalja smatra da ne treba žuriti s iznuđivanjem rješenja i da je sadašnji odnos EU sasvim dovoljan da se nastavi dijalog o rješenju kosovskog problema“, pojašnjeno je.

Podsjećanja radi, proteklih godinu dana zbog djelovanja Kine i Rusije, zapadni Balkan je postao važniji za europske zvaničnike, a Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, rekao je, ako se EU jače ne angažuje u regionu, da bi se regionom mogli baviti „neki drugi“.

Još konkretniji od njega bio je Johanes Hahn, europski komesar za proširenje, istakavši da je Evropa potcijenila djelovanje Kine, a precijenila djelovanje Rusije u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije